Parfym från Niki de Saint Phalle

1983 skapade Niki de Saint Phalle damdofter för första gången. Hon såg det som en utma… Ta reda på mer!

Niki de Saint Phalle Parfym

1983 skapade Niki de Saint Phalle damdofter för första gången. Hon såg det som en utmaning att kunna framhäva de sensuella sidorna hos kvinnor med en egen parfym. Hennes damdofter är en inspiration för kvinnor med höga krav, som med sin parfym vill framhäva sin kvinnliga kraft och samtidigt sprida en känsla av erotik.

Den erotiska doftvärlden från Niki de Saint Phalle

Den berusande aromen från Saint Phalle damdofter präglas av blommiga doftnoter från rosor, ringblomma och jasmin. Därtill kommer fina nyanser av sandelträ, mysk och ylang-ylang som med vetiver, patchouli och bärnsten förenas till en äkta doftexplosion. Nikis parfymer symboliserar den kvinnliga styrka som utmanar männens värld och skickligt förför. För att framhäva denna begäran även optiskt har konstnären formgivit särskilda flaskor som präglas av två omslingrade ormar i olika färger. Niki de Saint Phalle föddes 29 oktober 1930 i franska Neuilly-sur-Seine och blev framför allt känd för sina ”Nana-figurer”. Figurerna föreställer stiliserade kvinnor med yppiga, runda former och kännetecknas av starka färger. Hon har som konstnär deltagit i utställningar på MoMA New York, i Amsterdam och Rom och formgav grottorna i Herrenhäuser Gärten i Hannover, Tyskland.

Visste du redan Innehåll

Niki de Saint Phalle: Parfym och magiska doftvatten

 

Bakom namnet Niki de Saint Phalle döljer sig en ovanlig konstnär som föddes 29/10 1930 i Neuilly-sur-Seine i Frankrike och avled 21/5 2012 i San Diego i USA. Denna konstnär hade fransk-schweiziska rötter och var även verksam som bildhuggare. I Tyskland är hon framförallt berömd för sina Nana-figurer. Än idag kan du beundra hennes färgglada utanför Moderna museet i Stockholm.

 

Niki de Saint Phalle föddes i en förort till Paris, växte upp i USA och blev senare schweizisk medborgare. Efter att ha gått ut klosterskolan i New York drabbades hon av en omskakande chockupplevelse i sitt privatliv, vilket hon försökte bearbeta med hjälp av sin konst och sina skulpturer.

 

Niki de Saint Phalle – internationellt genombrott för Nana-figurerna

 

Vid 18 års ålder rymde hon och gifte sig med barndomsvännen Harry Matthews. Under de följande åren föddes barnen Laura och Philip. 1952 flyttade hela familjen tillbaka till Paris. Gipsarbeten, bildhuggerier och performance art fyllde Niki de Saint Phalles liv.

 

1964 uppstod de första Nana-kvinnofigurerna. Dessa kännetecknas av sina runda och experimentella former. Till att början med använde konstnären bara tråd och enkla textilier när hon skapade dessa skulpturer innan hon så småningom gick över till polyester. Fyra år senare kom hennes första utställning på Museum of Modern Art i New York. Sedan följde utställningar i Hannover, i München, Paris, Stockholm och i Amsterdam.

 

Niki de Saint Phalles doftvatten för speciella tillfällen

 

Med sina damdofter lämnade Niki de Saint Phalle 1983 den konstnärligt kulturella sfären för att utforska helt ny terräng. I princip går det redan efter en första blick på flaskan att identifiera den bakomliggande tanken, målsättningen och budskapet med Nana-figurerna. Med sina damdofter strävade Niki de Saint Phalle framförallt efter att sätta kvinnans sensualism i förgrunden. För att göra detta hämtade hon inspiration av självsäkra kvinnor som vågar ta för sig och som hämtar sin inre styrka från sin kvinnlighet samtidigt som de sprider erotik och sensuell attraktion. Med hjälp av doften från huset Niki de Saint Phalle bemästrade konstnären denna utmaning med lätthet. Detta doftvatten gav henne stort erkännande i parfymbranschen.

 

Parfym och fiktiva figurer från en magisk djurvärld

 

Om du vill uppleva Niki de Saint Phalles doftvärld och hennes olika parfymer, kan du inte undvika att kasta dig in i en berusande arom av olika blommiga nyanser, från ringblommor och jasmin till rosor. För de stimulerande accenterna svarar sandelträ, ylang ylang och mysk. Niki de Saint Phalle kände sig utmanad av mansvärlden, att opponera sig mot den genom att skapa en självsäker och förförisk doft och framförallt genom att skapa en konstnärlig glasflaska som var visuellt uppseendeväckande. På korken syns två hopslingrade och färggranna ormar. Denna iögonfallande skapelse påminner tveklöst om hennes berömda Nana-figurer.

 

En doftresa in i Niki de Saint Phalles värld

 

Med djuren som förebild, vilka återfinns som fiktiva figurer framtill på flaskan, kan går det att skilja mellan ormarna katten, hästen och fågeln. Niki de Saint Phalle lyckas provocera fram berusande upplevelser med sina dofter. De tar dig med på en resa fylld av enastående doftupplevelser. Med sin eau-de-parfum skapar konstnären ett tidlöst mästerverk i doftform. Börjar du använda något av Niki de Saint Phalles doftvatten, kommer du inte att vilja vara utan dess olika doftnivåer någonsin igen. Du sveps in i en aura av magi, fantasi, kreativitet och något helt obeskrivligt, något som i själva verket utgör den faktiska lockelsen hos detta extravaganta och fantastiska doftvatten.

 

Förse dig med din favoritdoft och ett fabelväsen för att återupptäcka dina personliga egenskaper och känslor. Denna utmaning lyckades doften från huset Niki de Saint Phalle framföra till alla kvinnor, för den skyggar inte för att våga sig på överraskande, experimentella och ovanliga vägar och kombinationer. Följ med oss på en upptäcktsresa genom sinnenas värld tillsammans med konstnären Niki de Saint Phalle.