Ansiktsrengöring

887 Artikel
12169
4,5/5 baserat på alla kundbetyg

Daglig ansiktsrengöring är grunden för all skönhetsvård

Den dagliga ansiktsrengöringen är A och O för en strålande hy. För det är bara när du avlägsnar hudceller, svett och sminkrester ordentligt på kvällen som hyn har möjlighet att regenereras över natten och utveckla sin naturliga skönhet igen. På morgonen räcker det med en snabb uppfräschning för att förbereda hyn för dagens vård. Det finns flera produkter att välja mellan för rengöring av ansiktet:

  • Rengöringsskum: Applicera produkten på fuktig hy, massera lätt och skölj med vatten. Rekommenderas för daglig användning.
  • Rengöringsmjölk: Är också mycket skonsam mot hyn och innehåller oftast inte uttorkande alkohol. Den är precis lika enkel att använda som rengöringsskum.
  • Ansiktsvatten: Friskar upp och renar. Ansiktsvattnet används efter rengöringen för att förbereda hyn för nästa steg i din hudvårdsrutin.
  • Tvål för ansiktsrengöring: Fast ansiktstvål är särskilt enkel att använda. Fukta ansiktet, för tvålen lätt över kinderna eller massera in den med händerna. Skölj med vatten och njut.
  • Sminkborttagnings- och rengöringsservetter: Det här är snabbalternativet för alla som har bråttom. Torka bara av ansiktet noga med den fuktiga servetten och ta bort sminkrester och avlagringar.

Det stora utbudet olika slags produkter gör din dagliga ansiktsrengöring barnsligt enkel. Men: Produkten du väljer måste dock passa just din hudtyp. Om du har känslig hy är det bäst att använda en ansiktsrengöring utan alkohol och parfym för att inte utsätta den för extra påfrestningar. Om du har normal hy kan du använda rengöringsprodukter framtagna att passa de flesta hudtyper.

Mild ansiktsrengöring för en slät, fräsch hy

Det går inte att komma ifrån tensider för en riktigt grundlig rengöring av ansiktet. Alla avlagringar uppför sig nämligen inte likadant. Vissa går lätt att tvätta bort med vatten. Andra är envisa och kan bara avlägsnas med olja-i-vatten-emulsioner. Därför behöver även en mild ansiktsrengöring en viss mängd tensider för att kunna rengöra på djupet. Dock används inte irriterande tensider som SLS.

Självklart kan du även välja helt växtbaserade produkter för ansiktsrengöringen. Dessa kombinerar rengörande extrakt med vårdande ingredienser och innehåller inte kemikalier. Denna typ av ansiktsrengörare passar alla hudtyper och innehåller återfettande ämnen som får huden att kännas smidig. Försäkra dig dock först om att din hud tål eteriska oljor.

Double cleansing för att rengöra ansiktet – ja eller nej?

Tumregeln för ansiktsrengöringen är: ju mindre, desto bättre. Det är anledningen till att double cleansing-metoden är så omstridd. Metoden innebär att två eller till och med tre olika slags produkter appliceras efter varandra och sköljs av. Fördelen: Hyn anses bli extra grundligt rengjord.

Denna typ av ansiktsrengöring passar dock bäst för personer med tålig hy. Valda produkter bör ändå passa ihop väl och rengöra så skonsamt som möjligt. Double cleansing bör utföras på kvällen, eftersom de flesta avlagringarna på hyn bildas under dagen.

Har du känslig hy? Då är double cleansing inte något för dig. Metoden ökar nämligen risken för kraftig irritation. Välj då hellre bara en ansiktsrengöring som är snäll mot hyn och lämnar en skön känsla efter sig. Alkohol och parfym är då ingredienser du kan avstå från eftersom de bara utgör en extra påfrestning på hyn.

Rengöring ansikte: Se upp med mekanisk belastning

Var försiktig om du använder tvättlappar när du rengör ansiktet. Gnugga aldrig, utan badda försiktigt så att du belastar ansiktets tunna hy så lite som möjligt. Peeling och ansiktsrengöring med tillägget ”keratolytisk” bör inte heller komma i kontakt med din hy varje dag. Det bästa för en mild ansiktsrengöring är att använda ett skum eller en mjölk utan tillsatta partiklar.