Schampo utan silikon & sulfater

144 Artikel
663
4,5/5 baserat på alla kundbetyg

Schampo utan silikoner och sulfater – det rena alternativet

Vi handlar mer och mer medvetet, även när det gäller schampon. Många människor avstår från silikoner och sulfater när de tvättar håret. Urvalet av schampon utan silikoner och sulfater blir större och större. Om det lönar sig att gå över till sådana schampon, hänger på hårets eget behov av vård.

Vilken funktion har silikoner i schampon?

Silikoner är icke-vattenlösliga, syntetiskt framställda substanser. Du hittar dem i ansiktsvård och i hårprodukter. I innehållslistan har de namn som slutar på -cone eller -xane. Silikonerna kapslar in hårstråna och fungerar som en mjukgörare, som slätar ut det uppruggade fjällskiktet. Estetiskt sett, har de en förbluffande effekt: Ett sprött hår blir återigen mjukt och följsamt och ett glanslöst hår återfår sin glans. Men med silikoner kommer även några nackdelar med i bagaget:

  • Försegling: De vårdande ämnena klarar knappt av att tränga in i de silikoninkapslade hårstråna.
  • Ansamling: Med varje användning tränger mer av denna mjukgörare in i håret, tills den positiva effekten slår om och blir negativ.
  • Kan framkalla allergi: Människor med känslig hårbotten kan drabbas av allergier.
  • Icke-vattenlösliga: Silikoner följer med i avloppsvattnet och hamnar till slut som mikroplaster i miljön.

Som du märker, är silikoner inget universalmedel, som absolut måste finnas i ett schampo. Vid vissa hårtyper kan de till och med göra mer skada än nytta. Ser ditt hår stripigt och även fett ut direkt efter att du har tvättat det? Det är ett tydligt tecken på att du bör satsa på ett silikonfritt schampo. Även för det tunna håret är den här mjukgöraren inget att rekommendera. Den tynger ner håret och gör det kraftlöst.

Schampo utan sulfater – vilka fördelar det har för håret

Även sulfaterna möter allt oftare kritik. Dessa substanser hör till de så kallade tensiderna. De ser till att smuts, talg och ansamlingar från hår och hud avlägsnas och sköljs bort ur håret. Den intensiva rengörande effekten kan emellertid orsaka irritationer eller till och med utlösa allergier. Dessutom har sulfater en starkt uttorkande effekt, som ytterligare anstränger det slitna håret. Därför finns det några fördelar, när du skiftar till ett schampo utan sulfater.

Den känsliga hårbotten blir balanserad igen och om du tidigare hade en kliande hårbotten, lindras dessa besvär. Det uttorkade håret kan ta upp fukt igen och återfår sin naturliga glans. Ett sulfatfritt schampo ger dessutom längre glans åt färgat hår. Bli inte förvånad om detta schampo skummar mindre än du är van vid. Det är helt normalt och försämrar inte själva rengöringseffekten.

Schampon utan silikoner och sulfater kräver lite tålamod

Gamla avlagringar avlägsnar du bäst med ett detoxschampo. Du får inte ha för bråttom, utan unna håret lite tid att anpassa sig till den nya balsam.

Handla schampon utan silikoner och sulfater hos parfumdreams

Vill du göra något bra för ditt hår? Klicka dig igenom sortimentet hos parfumdreams och upptäck schampon utan silikoner och sulfater. Det finns även passande hårvårdsprodukter. Visa vägen för ett friskt hår, skona miljön och gläd dig åt en stark och naturligt glänsande hårman.