Mascara

337 Artikel
18410
4,5/5 baserat på alla kundbetyg

Mascara för uttrycksfulla ögon

Mascara är ett måste i sminklådan. Mascara framhäver ögonfransarna, gör ögonen mer uttrycksfulla och är jättelätt att applicera. Om det finns en enda produkt som inte får saknas i badrummet så är det mascaran.

Vilken mascara passar dig?

En bra mascara behöver inte vara dyr. Men det är inte bara mascaran i sig som avgör vilken effekt den ger. Det avgörs även av dina ögonfransar. En annan sak som avgör vilken mascara du ska välja är om du ska ha den på kvällen till dina smokey eyes eller om du ska komplettera en lätt vardagsmakeup.

Först måste du välja vilken färg din mascara ska ha. Klassikern, det vill säga den mest köpta, färgen är svart. Men det finns även mascara i:

  • brunt
  • blått
  • grönt
  • lila

Välj den färg du gillar bäst. Du kan även leka med mascarans färger. Till vardags kanske du föredrar svart eller brun mascara, men till helgen och på festen får den gärna vara blå. Eller så lägger du svart eller brun mascara på den övre fransraden och målar den undre i en annan färg.

Mascara – sitter på plats i alla situationer

Om mascaran ska vara vattenfast eller inte är ett viktigt köpkriterium. En vattenlöslig mascara består till stor del av vatten, belastar inte ögonfransarna och är lätt att ta bort. En vattenfast mascara kan å andra sidan torka ut ögonfransarna så att de bryts. Men en vattenfast mascara klarar såväl ett besök i simhallen, tårar och regn. Den är även bättre för dem som använder kontaktlinser eller har rinnande ögon.

En vattenfast mascara måste avlägsnas med en sminkborttagning som innehåller olja, något som tar lite extra tid. Det bästa är att använda vattenlöslig mascara till vardags, och därmed skydda dina ögonfransar, och bara använda den vattentäta varianten för speciella tillfällen, när det regnar eller om du har känsliga ögon.

Hur viktig är mascaraborsten?

Du ser vilken mascara som är bäst för dig på borsten. Tjocka borstar av plast skapar mer volym och tätare ögonfransar medan smala, spiralformade silikonborstar ger en bättre separation. Böjda borstar följer fransradens naturliga båge så att du lättare kommer åt alla fransar samtidigt som fransarna böjs under appliceringen.

Om ögonfransarnas strån är fina och du vill att de ska se tätare ut ska du använda en kort, tjock borste. Om du har redan har långa, täta ögonfransar ska du använda en smal silikonborste som separerar dina ögonfransar och definierar dem.

En bra mascara smular inte

Du känner igen den bästa mascaran på att den inte smular eller klumpar sig och att den inte kladdar runt ögonen. Oftast måste du testa flera olika mascaror innan du hittar den bästa mascaran för dig. Jakten på den bästa mascaran är som att leta efter den heliga graal när det handlar om makeup. När allt kommer omkring ger fylliga, täta lätt förlängda ögonfransar ögat en alldeles speciell utstrålning

När din mascara börjar smula sig är det ett tecken på att den är gammal och har börjat torka. Då börjar det bli dags att skaffa en ny.