Parfymer från Ramón Monegal

Ramón Monegal föddes 1951 i Barcelona. Han kommer från en inflytelserik familj av parfymörer … Ta reda på mer
4
5/5 baserat på alla kundbetyg

Ramón Monegal Parfymer

Ramón Monegal föddes 1951 i Barcelona. Han kommer från en inflytelserik familj av parfymörer som samtliga har skrivit parfymhistoria runt om i Spanien. Ramón Monegal hör till den fjärde generationen av det välrenommerade parfymhuset Myrurgia – en av Spaniens mest betydande parfymtillverkare som bland annat är officiell hovleverantör till den spanska kungafamiljen.

Ramón Monegal påbörjade sin utbildning i familjeföretaget 1972. Med stor hängivenhet ägnade han sig åt de dyrbara essenserna och kastade sig in i denna mystiska värld. Husets befintliga couturedofter baserades då bland annat på huvudingredienser som ambra, tonkaböna, mysk, castoreum, sibet och iris. Därefter fortsatte Ramón Monegal sin utbildning hos namnkunniga mästare, som Maître Parfumeur Artur Jord Pey i Genève (Firmenich), Marcel Carles i Grasse (Roure Bertrand och Argeville) och Pierre Bourdon i Paris (Takasago och Fragrance Resources).

Redan från första början visade han prov på djärvhet, en god näsa samt en förvånansvärt stor skicklighet att hantera de allra mest komplexa och exklusiva ingredienser. Han utvecklade en mycket stor känslighet, den passion som krävs och dessutom en hantverksmässig skicklighet för att kunna skapa egna fantasier och en idé om olika olfaktoriska bilder som får vår fantasi att frammana dofter inom oss. Under de fortsatta åren fördjupade han sina kunskaper och lärde sig hur man hittar, väljer ut och köper in de bästa ingredienserna. Han utvecklades till ett verkligt geni, en riktig "näsa". Parallellt med detta intresserade han sig också för kreativt skapande, design och kommunikation och bestämde sig 1977 för att börja studera vid Barcelona Design Center.

År 1979 skapade han sin egen parfym – Alada. Den blev en oväntad framgång och var i flera decennier en av de marknadsledande parfymerna i Spanien. Därefter tog han över den konstnärliga ledningen för parfymhuset Myrurgia. I Linz började han skapa dofter för framgångsrika nationella och internationella märken.

1985 kom han med i företagsledningen och utsågs senare till vice ordförande. År 2000 – när han stod på höjden av sina framgångar – övertog Antonio Puig företaget och bad honom att leda arbetet med att utveckla samtliga märken och licenser samt skapa parfymhusets parfymer.

2007 fattar Ramón Monegal ett viktigt beslut – han klipper alla känslomässiga band till familjens affärsverksamhet och startar efter visst övervägande sitt eget projekt. Han skapar dofter som träffar kunderna mitt i deras sensuella hjärta.

Efter 30 framgångsrika år och en lång karriär som mästarparfym och "näsa" ser Ramón Monegal fram emot en ny utmaning: att överföra sin excellens och kunskap till den 5:e generationen. Det viktigaste är att man lyckas skapa fantastiska lyxprodukter som håller högsta klass. Att skapa en parfym är enligt Ramón Monegal en verklig konst, som bara kan uppnås med konstnärlig frihet och utan att kostnaderna får stå i vägen. Det är hans vision om den sanna och ursprungliga hantverkskonsten. Ramón Monegal ser här en trend: en längtan efter parfymer som skapas enligt hantverkstraditionen, med stor konstnärlig frihet.

2009 öppnade han sitt eget showroom i Barcelona och inledde därmed sin mästerliga kreation. Ramóns kunder är doftälskare på både amatör- och expertnivå, excentriker, människor som är ute efter något extra eller som helt enkelt bara vill vara annorlunda. Ramón förvandlar ord till doftnoter och meningar till ackord. Fullständiga berättelser inspirerar honom till kompletta kompositioner. Han skriver ner sina idéer i bläck. Detta inspirerade honom till doften Mon Cuir, som presenteras i en flaska som ser ut som ett bläckhorn. Korken är av bakelit, ett lyxmaterial från 1900-talet. Låt dig förföras av Ramón Monegals universum.