Parfym från Rancé

Den franska parfymtillverkaren Rancé har en historia som går flera århundraden bakåt i tiden.… Ta reda på mer

Rancé Parfym

Rancé – parfym med historia

Den franska parfymtillverkaren Rancé har en historia som går flera århundraden bakåt i tiden. Företaget gjorde sig först ett namn med sin handsktillverkning. Förr i tiden var handskar parfymerade. Men 1795 bestämde sig grundarens son för att de skulle börja framställa dofter istället. Företaget ligger i Grasse, som utan överdrift kan anses vara världshuvudstaden för parfymtillverkning. Luxuösa, eleganta och självsäkra – så kan den välrenommerade tillverkarens parfymer beskrivas med några få ord.

Parfym med naturliga ingredienser

Vid ett antal tillfällen har Rancés tidigare kreationer omarbetats och delvis också kommit i ny tappning. I samband med detta skapades moderna dofter, som Joséphine, Eau Sublime och Le Vainqueur. Tillverkaren lägger stor vikt vid ingredienserna och använder sådana blommor, gräs och blad som än idag odlas i Grasse. Denna omsorgsfullhet märks även på flaskorna: de är enkelt och ändå uttrycksfullt formade, utan några överflödiga utsmyckningar. Den som letar efter en högkvalitativ doft har hittat helt rätt: det här är kreationer som är både naturliga och lyxiga.

Visste du redan Innehåll

Rancés parfymer – ett mästerverks historia

Släkten Rancé var känd redan på 1600-talet för sin tillverkning av parfymerade handskar åt den välbeställda franska adeln. Även François Rancé började sin karriär som handskmakare och tillverkade under 1700-talet parfymerade handaccessoarer till senbarockens modeälskare. Vid denna tid använde även männen parfymerade handskar. Hans kreationer utvecklades till efterfrågade accessoarer inom adliga kretsar.  1795, bara några år efter franska revolutionen, beslöt sig François Rancé att ägna all sin uppmärksamhet åt parfymerikonsten. Det perfekta stället att göra detta på var Grasse, dofternas världshuvudstad. Hans innovativa anda fick honom att skapa exklusiva och moderna dofter vilket gjorde honom till Napoleons favofritparfymör. Exklusivt för Napoleon skapade François Rancé dofterna „Le Vainqueur”, „Triomphe” och „L'Eau de Austerliz”. Napoleon var inte den enda framstående person som vurmade för Rancés dofter. Doften „L’Impératrice” dedicerade den begåvade parfymören som en hyllning till kejsarinnan Josephine Bonaparte. Denna utsökta parfym överlämnade han kejsarinnan i en vacker ask av dyrbart sevresporslin. Idag kan du beskåda det sista objektet i Rancés lyxiga och historiska porslinskollektion i Rancés arkiv.

En djup förankring i det förflutna i varje generation

Efterföljande Rancé-generationer vigde, liksom François Rancé hade gjort före dem, sina liv åt parfymmakeriets ädla konst. I slutet av 1800-talet flyttade Alexander Rancé till Milano med familjeföretaget. Än idag har parfymhuset sitt huvudkontor i Milano. Idag är det Jeanne Sandra Rancé som tillsammans med sonen Jean Maurice Alexandre Rancé leder huset Rancé. I över 200 år har Rancé varit troget grundarens principer. Husets kreativa utveckling resulterar enbart i mycket högkvalitativa produkter i enlighet med den berömda Rancé-stilen. Denna känns igen på kombinationen av unik tradition, kontinuerlig innovation och en grundläggande naturlighet. Att Rancé håller högsta klass framgår tydligt av de exklusiva dofterna från detta parfymhus med en adlig historia.

Det förflutnas skatt ur Rancés arkiv

Kollektionen „Impériale” omfattar prestigefyllda parfymer som skapats av grundaren till doftimperiet, François Rancé. Classic Collection erbjuder några dofter i modern stil som bygger på François Rancés historiska parfymer. Än idag består i princip möjligheten att återskapa dofterna från 1700- och 1800-talet . För i familjearkivet finns alla Rancé-dofter trogna originalet och med exakta innehållsförteckningar. Även de yngre generationerna av släkten Rancé vill inte att familjens förflutna ska försvinna in i glömskan och därför anpassas och nydesignas många av de forna dofterna för att passa in idag.

Rancé – entusiasm för doftnoter

Många av de aktuella dofterna speglar sig än idag i glansen från Napoleons dagar. De olika doftnyanserna associerar till den kejserliga släkten Bonaparte. Parfymen „Rancé 1795 Eau de Superbe” skapades för att hylla den karismatiska utstrålningen hos den unge generalen Napoleon.  De tre kollektionerna „Collection Imperiale” och „Collection Privee” liksom „Les Etoiles” innehåller parfymer av de mest olika doftnyanser. Fräscha aqua-dofter och blommiga, liksom även kryddiga och orientaliska, dofter gör att „Collection Impériale” bidrar med eleganta doftupplevelser. Linjen „Les Étoiles” triumferar med en doftprakt av allt från blommiga dofter med inslag av trä till pudriga och kryddiga noter. Linjen „Collection Privée” omges av ett gyllene skimmer och förtrollar luktsinnet med doftnoter som ambra, bergamott, syren och mahogny. 

En nära relation till naturen

För släkten Rancé har alltid skönhet och passionen för dofter stått i centrum. Redan före franska revolutionen utvecklade de skönhetskrämer och kroppslotioner åt den franska adeln. Samtidigt skapade man de kända Rancé-parfymerna. Då liksom nu har några grundaspekter vad gäller framställningen av parfymer och hudvårdsprodukter varit extra viktiga för Rancé. Rancé använder enbart naturliga ingredienser. De blommor, blad och gräs som används i dofterna odlas till största delen i Grasse. För Rancé är denna naturprincip vägen till högsta tänkbara kvalitet.

Njut av Rancés historia

Frossa i en aristokratisk fläkt av svunna tider och njut av huset Rancés moderna och nostalgiska kreationer. Allt detta återges i den historia som dofterna förtäljer. Du bjuds på en upplevelse för alla sinnen som skapar harmoni för hela kroppen. Upptäck Rancés doftkollektioner.