Parfym från Serge Lutens

Serge Lutens, född 14 mars 1942 i Lille i norra Frankrike, präglades av krigstiden och den se… Ta reda på mer

Serge Lutens Parfym

Serge Lutens, född 14 mars 1942 i Lille i norra Frankrike, präglades av krigstiden och den separation från modern som följde av detta. Eftersom han ständigt slets mellan två familjer valde han ett liv som innebar distans från verkligheten och lät sig istället styras av sin fantasi. 1956 börjar han - stick i stäv med sina ursprungliga drömmar om att bli skådespelare - att praktisera på en frisersalong. Två år senare börjar hans kvinnliga attribut att göra sig märkbara - han har eteriskt blek hy, sminkar ögonen på ett uppseendeväckande sätt och klipper mer och mer korta, strama frisyrer på sina kvinnliga kunder. Det var mycket modernt på den tiden, men också modigt. Hans favoritfärg är svart, en färg som följer honom över allt. På fotografier som tas blir hans signum allt tydligare.

1962 beslutar han sig för att lämna Lille och bege sig till Paris efter att inte ha blivit uttagen för att tjänstgöra i kriget i Algeriet. Med hjälp av sin väninna Madeleine Levy kontaktar han modemagasinet Vogue och presenterar sina stora foton för redaktionen. För honom är detta en helig institution. Tre dagar senare arbetade han med magasinets julnummer. Med sin nya makeupversion och sina ovanliga smycken visar sig Serge Lutens ganska snart vara en riktig trendsättare. Han arbetar ihop med de största fotograferna och fördjupar samtidigt sina egna fotografiska arbeten.

1967 tar Christian Dior, som själv står inför lanseringen av sin första makeupserie, kontakt med honom. Han börjar skapa färger, former och linjer för Dior. På 1970-talet lyfts han till skyarna av den berömda chefredaktören Diana Vreeland: Serge Lutens - Revolution of Make-Up! 1974 följer en kortfilm av Serge Lutens - Les Stars. Därefter reser han mycket för lära känna andra länder och fånga in deras kulturer. 1980 samarbetar han med Shiseido - ett samarbete som leder till att koncernen får sina visuella identitet och blir en av de viktigaste marknadsaktörerna på 1980- och 1990-talet. 1982 skapar han sin första parfym - Nombre Noir. En parfym som med sina lysande svarta bokstäver mot matt svart bakgrund återspeglar 80-talet. Féminité du bois samt utformningen av parfymbutiken ”Salons du Palais Royal” 1992 innebär hans första olfaktoriska revolution på parfymområdet. Därefter följer ytterligare dofter såsom Ambre Sultan, Béreuse Criminelle och Cuir Mauresque... Alla dessa är idag underbara klassiker.

2000 är det så äntligen dags för etableringen av det egna märket - med sin kompromisslösa stil. Hans skapelser saluförs i en intim atmosfär i hans flaggskepp ”Palais Royal-Serge Lutens” mot bakgrunden av en sträng selektiv försäljningspolitik. Han tilldelas otaliga priser, bl.a. flera FIFI Awards av Fragrance Foundation, en icke vinst­drivande, global stiftelse, grundad 1949. 2004 blir han inbjuden av staden Lille att skapa en olfaktorisk labyrint av sin barndoms dofter. Det blir en stor generationsövergripande succé. 2007 tilldelas han titeln ”Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres” av den franska regeringen. Det är Frankrikes betydelsefullaste utmärkelse. I början av 2012 fördjupar han förbindelsen mellan parfym och litteratur. I och med detta öppnas nya perspektiv som han själv kallar för antiparfym - L'Eau Serge Lutens.