Ansikte, Smink och Butik från Max Factor

År 1904 grundades företaget Max Factor av polacken Max Factorowicz i USA. Innan dess hade han arbeta… Ta reda på mer
124
4,5/5 baserat på alla kundbetyg

Max Factor Ansikte, Smink och Butik

År 1904 grundades företaget Max Factor av polacken Max Factorowicz i USA. Innan dess hade han arbetat på Rysslands kungliga balett som makeupartist. Han startade sitt företag som en liten kosmetikbutik i teaterkvarteren i Los Angeles. Där gjorde sig Max Factor snabbt ett namn tack vare sina förstklassiga produkter. När filmindustrin fick upp ögonen för honom fanns det inte längre något som stod i vägen för ett samarbete mellan Max Factor och de stora filmbolagen. Han skapade det första kompaktpudret särskilt för filmindustrin och producerade även sina innovativa produkter för den stora allmänheten. Att Max Factor blev så känd beror inte bara på hans övertalningsförmåga, utan även på att kända kvinnor som Jean Harlow och Katharine Hepburn använde hans produkter för att skapa den perfekta makeupen och ett oklanderligt utseende vid varje offentligt framträdande.
Visste du redan Innehåll

Max Factor uppfann läppglansen och den vattenfasta mascaran

Grundaren av Max Factor, Maksymilian Faktorowicz, som faktiskt även uppfann själva ordet „makeup”, var perukmakare, makeupartist och visionär. Med Max Factor skapade han ett av vår tids största kosmetikaföretag och ett som funnits på den internationella marknaden i över 100 år. Stjärnor som Judy Garland, Bette Davis, Norma Shearer, Joan Crawford, Jean Harlow och Claudette Colbert har alla använt Max Factors skönhetsprodukter. Vem var då polacken Maksymilian Faktorowicz?

En judisk polack öppnar företag i USA

1872, vid en tidpunkt då Tyskland precis hade börjat få sin nuvarande geografiska utformning, föddes Maksymilian Faktorowicz i en judisk familj Lódz i Polen. Redan som 9-åring arbetade Faktorowicz hos en kosmetolog och perukmakare. Som tonåring vidareutbildade han sig inom skrået i både Berlin och Moskva. Han gjorde blixtkarriär och utnämndes till officiell kosmetikarådgivare åt tsarfamiljen och den kungliga operan, Bolsjojteatern. Vid denna tidpunkt var den Rysslands viktigaste kulturcentrum för balett och opera.

När hans familj emigrerade till USA, tog han sin fru och sina tre barn och följde med. I sitt nya hemland deltog han 1904 för första gången i en världsutställning: Louisiana Purchase Exposition. Denna världsutställning i den amerikanska delstaten Missouri ägde rum samtidigt som de dåvarande olympiska spelen. Så 1908 grundade denna driftiga entreprenör det idag världsberömda företaget Max Factor & Company.

Max Factor – grundaren revolutionerar sminkvärlden

Det som föranledde hans beslut att grunda Max Factor var att han strax innan för första gången i sitt liv hade varit på bio och tyckt att skådespelarnas makeup var förskräcklig.

Märkets första makeup hette „Flexible Greasepaint” och fick skådespelarna i den sakta framväxande filmbranschen att se mer naturliga ut. Och det var detta som gjorde honom berömd. För teaterns traditionella sminkpaletter fungerade inte för det nya filmmediet. Denna visionärs stjärna lyste allt starkare under de följande åren. Under det det glada 20-talet fick han smeknamnet „stjärnornas kosmetolog”. 1928 uppfann han LipPomade för att få skådespelerskornas läppar att glänsa, en produkt som idag är mera känd som läppglans (eller lipgloss). Endast några år senare utvecklade han vattenfast mascara och 1937 lättapplicerad makeup i kakform, s.k. „PanCake-Makeup”. Denna kosmetikprodukt var ursprungligen avsedd för att möta utmaningarna som uppstod i och med färgfilmens intåg. För utan korrigerande smink fick skådespelarnas hud en tegelröd eller blåskimrande nyans på bioduken. Men denna makeup var dock så bra att Max Factor fick mängder av förfrågningar om att skapa en likadan produkt för hemmabruk.

1938 avled Faktorowicz endast 59 år gammal i Los Angeles.

Var nionde sekund sålde Max Factor en Lipfinity

Även efter grundarens död förblev företaget Max Factor mycket innovativt. 1948 lät Max Factor lansera produkten „Pan Stick Makeup”. På mindre än 20 sekunder kan du applicera denna krämmakeup i stiftform. 1954 gjorde företaget åter succé då man lanserade „Erace”, världens första concealer, . Den döljer mörka ringar och rynkor runt ögonen samt andra orenheter och defekter hos huden. 1971 uppfann märket den första vattenfasta makeupen. 1984 invigdes ett Max Factor-museum i Hollywood. Här får besökarna en överblick över alla Max Factors uppfinningar och skapelser som har bidragit till att göra kvinnor vackrare under så många decennier. År 2000 gjorde ytterligare en berömd höjdpunkt från märket stor succé: Lipfinity, ett vattenfast och långtidsverkande läppstift. Under perioden 2005–2008 såldes det enligt statistiken en Lipfinity var nionde sekund. Den sista stora innovationen kom ut 2009, „False Lash Effect Mascara”. Denna produkt fick snabbt kultstatus. Sedan 2015 tillhör Max Factor Coty Inc.

Andra produkter från Max Factor

Max Factor säljer inte bara skönhets- och kosmetikprodukter, utan har även lanserat otaliga parfymer under sin historia. Ett urval:

 • 1925 gav man ut den första damdoften, Le Parfum Max
 • 1951 Golden Woods
 • 1954 Electrique
 • 1956 Primitif
 • 1958 Hypnotique
 • 1969 Royal Regiment
 • 1970 Aquarius
 • 1973 Miss Factor
 • 1974 Geminesse
 • 1975 Blasé
 • 1975 Jontue
 • 1976 Khara
 • 1980 LA
 • 1981 Epris
 • 1984 Magical Musk
 • 1986 Gentleman