Parfymer från Houbigant

Houbigant är ett anrikt parfymmärke från Paris. Det grundades redan 1775 och har nu sitt huvudsäte i… Ta reda på mer
28
5/5 baserat på alla kundbetyg

Houbigant Parfymer

Houbigant är ett anrikt parfymmärke från Paris. Det grundades redan 1775 och har nu sitt huvudsäte i Monaco. Företaget grundades av Jean Francois Houbigant som i början sålde parfym, handskar och brudbuketter. Särskilt i Frankrikes övre skikt var produkterna populära. Drottning Marie Antoinette hörde till stamkunderna. Efter grundarens död stannade företaget inom familjen och togs över av hans son som snart avancerade till Napoleons personliga parfymör.

Storslagna dofter

Efter att dofterna hade vunnit drottningens och Napoleons hjärtan blev Houbigant även parfymör för Queen Victoria of England och prinsessan d'Orleans. Även tsar Alexander den tredje försågs med de lyxiga parfymerna. Numera kan dessa dofter för kvinnor och män köpas av alla och de är mycket populära för sina unika nyanser. Äldre flaskor från detta märke anses ha stort samlarvärde och säljs dyrt på auktioner världen över.
Visste du redan Innehåll

Houbigant: En revolutionär i dofternas värld

En morgon år 1775 öppnade den då 23-årige Jean-Francois Houbigant en ny butik för parfymer, brudbuketter och handskar på Rue Faubourg St. Honoré i Paris. Och för att de till en början ganska tomma lokalerna inte så skulle se så trista ut, hängde han bredvid dörren en målad skylt med en blomsterkorg, varför de boende på gatan snart började kalla butiken för „A la Corbeille de Fleurs”. Om någon hade berättat för Jean-Francois Houbigant eller någon av hans samtida att han precis hade grundat Europas mest anrika parfymhus hade denne någon blivit betraktad som galen.

I hur hög grad fabrikör Houbigant skulle komma att skriva historia med sina parfymer, står snart klart när man bekantar sig med de enskilda dofterna från detta hus.

Berömda Houbigant-paryfmer

Fougère Royale: Denna doft är legendarisk, för den gestaltade på ett avgörande sätt parfymeriet så som det är än idag. Herrdoften Fougère Royale, komponerad 1884, var den första parfym i en doftlinje som är en av världens mest framgångsrika, dit även Azzaro, Prada by Prada for Men, Brut by Fabergé eller Boss by Hugo Boss hör. Avgörande för Fougère-doftens framgångar var det faktum att Houbigants parfymör Paul Parquet blev först i världen med att lyckas isolera enskilda element i råvarorna och på så vis vidareutveckla fantasidofter. I Fougère Royal framställdes cumarin, en ingrediens från tonkabönan, artificiellt.

Vid världspremiären av Fougère Royals, på svenska „kunglig ormbunke”, höll man dock inne med denna nyhet för att ingen skulle kunna komma på idén att ifrågasätta kvaliteten. På sent 60-tal ställdes dock tillverkningen av denna doft in.

Le Parfum Idéal: Denna damdoft komponerades även den av Paul Parquet. Några exemplar av denna utsökta parfym finns det dock kvar och flaskorna är idag eftertraktade samlarobjekt som betingar höga priser på auktion.

Quelques Fleurs: Denna klenod stammar från Houbigants andra geniala parfymör, Robert Bienaimé, och är en de största parfymklassikerna genom tiderna. Branschfolk jämställer denna doft med Chanel No.5, Van Cleef & Arpels-First och Dior-Eau-Savage. 1912 lanserades detta konstverk och det har sedan dess sålts i omåttligt många exemplar. Sammansättningen är strängt hemlig, känt är bara att över 250 ingredienser ingår i denna parfym. För att framställa ett uns, 31 gram, eau-de-parfum-spray av Quelques Fleurs krävs över 15 000 blommor

Chantilly: Doften börjades säljas i butikerna 1941 och även denna parfym är en av de stora namnen från Houbigant. Den är en komposition med bergamott, neroli och citron som toppnoter. Mellannoterna består av rosor, apelsinblommor, jasmin och trädgårdsnejllika. Som basnoter används ekmossa, mysk, sandelträ, bensoeharts, tonkaböna och vanilj. Marcel Billot komponerade damdoften.

Raffinée är i jämförelse med de andra parfymerna relativt ung. 1982 hade den världspremiär. Apelsin, lime, jasmin och bergamott, men även orkidéer, hyacinter och sandelträ präglar den orientaliska aromen hos denna doft

Duc de Vervins är en vidareutveckling av Fougére Royale från 1985. Parfymen tillverkas än idag och bygger på kummin, lavendel, rosmarin, muskot och rosengeranium.

Demi-jour doftar av viol, bergamott, irisrot, jasmin och sandelträ. Denna doft, som lanserades 1987, betraktas som en av de allra elegantaste bland alla damdofter.

Quelques Fleurs Royale Eau de Parfume utvecklades 2004 som en hyllning till den betydligt tidigare skapade doften „Quelques Fleurs” och den doftar av rosor, natthyacint, jasmin och bivax. Flaskorna till denna parfymklenod formgavs för hand i begränsad upplaga.

Ytterligare berömda doftvatten från detta lyxmärke är „La Rose France”, „Violette Pourpre” (1907), „Coeur de Jeannette” (1912),„Parfum inconnu”, „Floraision”, „Celle que mon coeur aime”, „Farandole”, „Lutèce”, „Iris des Champs”, „Orangers en fleurs” och „Duc de Vervins L'Extreme” (1984).

Värt att veta

Porslinsflaskorna i begränsad upplaga från detta franska hus tillverkas i en påkostad process. De handformade flaskorna bränns först i ugn på över 1 000 grader och får sedan stå och vila i några dagar. Därefter doppas varje exemplar separat i ett emaljbad och sedan går de åter in i ugnen för att brännas en gång till. Denna gång på 1 400 grader i 27 timmar. Efter det får flaskan åter vila i några dagar innan klenoden får sin sista slipning.