Bra att veta: hjälp när du har bränt huden

Varma soldagar inbjuder till solbad på stranden, vid polen och i trädgården. Om du inte har smörjt in dig kan du bränna dig och känna obehag nästa dag. Våra tips hjälper dig om du har bränt dig och hjälper huden läka snabbare.

Summer Scents Beach Look Solkräm Solskydd för håret! Solskydd för alla hudtyper! Bra att veta: hjälp när du har bränt huden

Vad du ska göra om du har bränt dig.

Så fort du märker att din hud blir röd och du känner att den är bränd bör du sätta en kall, fuktig kompress på det brända hudpartiet. Vira gärna in iskuber i en handduk och lägg på det brända stället. Kylningsprocessen drar ut värme ur huden och lindrar hudrodnaden. Utsätt inte huden för mer sol, utan sitt i skuggan resten av dagen. Drick mycket för att återställa vätskebalansen. Applicera en lätt kräm som innehåller läkande ingredienser.


Hur lång tid svider det brända stället?

En dag för länge i solen och sedan dras man med obehaget en solskada för med sig. Den vanligaste frågan är då: Hur länge varar det? Hur kan jag bli av med obehaget så fort som möjligt? Solskador och hudrodnad är inte bara oestetiskt – solskador kan få långvariga effekter. Först ska du avgöra om det är en lätt eller allvarlig solskada.

> Lätt solskada: Tecken på en lätt solskada är att huden blir röd och bara ömmar när du trycker på det röda stället. Om solskadan bara gör ont när du trycker på den kommer din hud att återhämta sig från solskadan inom en vecka.

> Allvarlig solskada: Motsatt till en lätt solskada ömmar huden även utan kontakt när du har en allvarlig solskada. I extrema fall bildas små blåsor på den brända huden. I så fall bör du uppsöka läkare för att få anvisningar om hur du ska gå till väga för att solskadan ska läka på bästa sätt. En allvarlig solskada kan ta upp till sex veckor att läka.

Våra tips om du redan har bränt dig!

"1) Sätt dig i skuggan: Nu har det ju redan hänt – du har bränt dig. Då är det hög tid att uppsöka en skuggig plats. Om du märker att du har bränt dig på ryggen eller bröstet när du solbadar ska du ta på dig en t-tröja för att skydda huden mot mer solstrålning.

2) Duscha kallt! Din hur är överhettad, röd och gör ont! Motverka detta med en iskall dusch. Då blir du av med den ömmande hettan.

3) Smörj in dig regelbundet: När du har lugnat och kylt ner huden är det dags att smörja in den generöst med en kräm. Använd en fuktighetsgivande kräm för detta. En after sun-kräm kan göra underverk med din irriterade hud.

4) Drick mycket! En solskada innebär att ditt vätskebehov ökar. Drick vatten, kallt te eller svag saft regelbundet. Drick, drick, drick! "


När du har vårdat din hud är det dags för after sun!

Här är några huskurer som hjälper när du har bränt dig!

 

> Yoghurt och kvarg: Båda mejeriprodukterna är bara att ta ut ur kylen hemma. Applicera kvargen eller yoghurten som en mask på det brända stället – den kylande effekten känns direkt. Men tänk på att masken ska sköljas bort strax innan produkterna torkar på huden.

> Aloe vera: Under de senaste åren har aloe vera-växten gjort sig hemmastadd i många hushåll. Tack vare sina fuktgivande egenskaper gör den underverk mot jobbig hudrodnad. Klipp av en bit av växten och applicera den geléaktiga vätskan som finns i bladet på det irriterade stället.

> Kokosolja: Ännu ett livsmedel vars ingredienser hjälper hudens regeneration. Den innehåller näringsämnen som har en antiinflammatorisk och kylande effekt på huden.

 

Brännskadad hårbotten

Dessa tipps kan hjälpa dig när skadan redan är skedd:

> Olje-kur: Produkter som fungerar bra är vårdande hårprodukter som kokos- eller mandelolja. Det bästa är om du kan låta kuren inverka på huden över natten och tvätt bort oljan på morgonen med ett milt schampo som inte innehåller parabener.

> After sun-spray för huvudet: Precis som after sun-produkter för kroppen hjälper den kyla och återfukta huden.

> Undvik peelingprodukter för hårbotten och att föna håret.

> Använd en mjuk borste med naturliga borst för att borsta håret.

Vilka symtom har solskador på hårbotten?

 

> Röd hårbotten

> Svullen hud

> Smärtor när du kammar/borstar håret

> Huvudvärk

> Cirkulationsproblem, illamående och yrsel

 

Ett av de viktigaste tipsen är: Se till att inte bli uttorkad! Drick så ofta du kan så att din vätskebalans är god! Det ger din kropp den bästa möjligheten att återhämta sig.