Eau de Parfum

1446 Artikel
26304
5/5 baserat på alla kundbetyg

Eau de Parfum för dam och herr: långvarig doft, från fruktig till kryddig

Intensiva dofter framhäver karaktären hos den som bär parfymen och gör ett märkbart statement, utan att vara för påträngande. Oavsett om den bärs till vardags eller vid speciella tillfällen, är en eau de parfum en perfekt följeslagare. Har man väl funnit sin doft, uppfattas man på ett speciellt sätt av sina medmänniskor – helt i samklang med doften som kan vara pigg, sensuell eller fräsch.

Vad är utmärkande för en eau de parfum?

När det gäller eau de parfum och eau de toilette är det färre som ställer sig frågan vilken som är bäst, utan undrar i stället vilken variant som passar för vilket tillfälle. Rent tekniskt är det koncentrationen som skiljer de båda produkterna åt, alltså andelen doftämnen som produkten innehåller. Eau de parfum har med sina 10 till 14 procent i stort sett dubbelt så hög andel parfymolja jämfört med eau de toilette.

Det innebär för det första att eau de parfum har en betydligt intensivare doft. För det andra så håller doften betydligt längre och dunstar inte bort så snabbt. Om man väljer sådana tunga dofter under dagen kan de uppfattas som alltför intensiva. Många kvinnor och män trivs därför bättre med att bära en lättare eau de toilette på jobbet. Men när kvällen nalkar sig med spännande möten och festliga tillfällen passar den tyngre eau de parfumen, som framhäver personligheten hos bäraren utan att ge ett alltför påträngande intryck.

Den stora doftvärlden: den perfekta eau de parfumen för varje typ

Vilken doft som passar till en kvinna bestäms inte i en handvändning. För att identifiera den rätta eau de parfumen, ska man alltid testa den. Det räcker inte med att spraya doften på en testremsa. Det är nämligen först i kombination med den individuella, naturliga kroppslukten som den utvecklar sin slutliga karaktär. För att hitta den perfekta, rätta parfymen rekommenderar vi dessa tips:

  • Det är lämpligast att alltid testa eau de parfumen på kroppen (helst på pulsställena).
  • Det första intrycket är viktigt – men inte avgörande. Den första förnimbara toppnoten förflyktigas snabbt. Hjärtnoten är själva karaktären och stannar kvar i timmar. Att välja en doft direkt efter appliceringen är därför knappast en bra idé.
  • Det är först efter ungefär 15 minuter, då all alkohol har avdunstat och toppnoten har förflyktigat, som den intensiva hjärtnoten stannar kvar. Det är nu som man upplever doftens sanna karaktär.

Eftersom en eau de parfum stannar kvar länge på huden, är det bäst att testa den under en hel dag. Då får man reda på om doften förändrar sig under dagen och exakt hur länge den håller.

Blommig, citrusaktig eller orientalisk? De bästa eau de parfumerna för dam

För att hamna rätt i valet av vilken eau de parfum för dam som passar, ska man fokusera på parfymtyp och personlig smak. Till de mest populära eau de parfumerna hör sådana med söta och blommiga doftnoter med ett hjärta av magnolia, fresia, granatäpple och liknande feminina komponenter. Förutom dessa finns det en mängd av damdofter med olika karaktärer:

  • Träig-orientalisk: Denna doft ger en exotisk känsla och förmedlar ett varmt välbefinnande. Komponenter som svartpeppar, rökelse, myrten och mysk ger den karaktär.
  • Citrusfräsch: Doftämnen som citron, ambroxan, rosépeppar och violblad ger dessa eau de parfumer för dam en uppiggande och uppfriskande personlighet.
  • Fruktig: Citrusolja från bergamott, citron och apelsin samt doftnoter av ros och jasmin ger denna eau de parfum sådana fruktiga noter, som kvinnor föredrar.
  • Kryddig: Exotiska, intensiva aromer präglar dessa eau de parfumer, som innehåller komponenter som näckros, cederträ, sandelträ och mandarin. Den här doften kan bäras av både kvinnor och män.

Tips: Många tillverkare presenterar sina dofter både som eau de parfum och ett lättare doftvatten (eau de toilette). Då kan man välja mellan en lättare och en kraftigare doft som varar längre.

Att välja eau de parfum för herr

Många män föredrar eau de parfumer, som framhäver manligheten med sin kärva och kryddiga karaktär. Herrurvalet spänner från hemlighetsfulla dofter med noter av tobak, maskulina noter med pinjeträ och mysk till moderna eau de parfumer med citrusaktiga och fruktiga komponenter.

Beställ eau de parfum online hos parfumdreams

Från diskreta dofter för restaurangbesöket till intensiva dofter för ett spännande nattliv: Hos parfumdreams hittar alla en perfekt doft som passar den egna personligheten. Hos oss hittar våra kunder ett enormt utbud av exklusiva parfymmärken som Lancôme, Armani, Yves Saint Laurent och Paco Rabanne.