Rakkniv

9 Artikel
4
5/5 baserat på alla kundbetyg

Köp en rakkniv och följ med trenden

Rakknivar är det äldsta rakverktyget av alla och är på modet igen. En bra rakhyvel håller i årtionden och går ibland till och med i arv. Om du köper en rakkniv är det ett köp som varar livet ut. Många rakknivar har ett saftigt pris och innan du slår till bör du veta vad som gör rakknivar speciella och varför det är värt att investera lite mer pengar i dem.

Vad är skillnaden mellan en rakkniv och en systemrakhyvel?

Med en rakkniv rakar du dig med själva knivbladet. Kniven har inga skydd eller infattningar och knivens vinkel är inte fixerad så att den skyddar dig mot skärsår. Det är det som gör rakning med en rakkniv så utmanande. En felaktig rörelse och du har skurit dig i ansiktet. Med en systemrakhyvel är du betydligt mindre benägen att skära dig och har valt ett bekvämare alternativ. Men då måste du ständigt köpa nya rakblad och producera en mängd avfall.

Hur rakar jag mig med en rakkniv?

Att raka sig med en rakkniv kräver sin mästare och du bör träna först. Du kan använda en ballong för att testa i vilken vinkel kniven ska dras över ytan. Först när ballongen inte spricker vet du att vinkeln är rätt. Du kan också titta på filmer på internet för att se hur du håller kniven rätt. Så här går det till:

  • Knivens vinkel mot huden ska vara mycket liten (cirka 30°).
  • Tryck inte kniven hårt mot huden.
  • Första gången du rakar dig med en rakkniv ska du föra kniven i hårväxtens riktning.
  • När du har fått kläm på processen kan du raka tid mot hårväxtens riktning.
  • Om du har mycket känslig hud kan du även dra knivbladet sidledes.

Vad utmärker en bra rakkniv?

En bra rakkniv har ett knivblad av kolstål. Kolstål är inte rostfritt, därför kräver din rakkniv en hel del underhåll. Kolstål är mycket hårt, vilket innebär att knivbladet kommer att hålla mycket länge. Det vanligaste är att rakknivarna har slipade blad, vilket gör att de ger en mycket nära rakning.

Annat du bör tänka på innan du köper en rakkniv

När du ska köpa en rakkniv, kan du välja mellan en rundad eller skarp spets. Den här typen av spets är speciellt bra för precisionsrakning, men risken att skära sig med den skarpa spetsen är hög. En rundad spets är ett bättre val för nybörjaren.

En annan sak du måste välja är bladets bredd. Utgångspunkten är då avståndet mellan din överläpp och näsa. Där måste du ha tillräckligt mycket plats för bladet, så du ska välja ett smalare blad om avståndet är litet.

Det finns rakknivar med handtag av trä, metall, horn eller plast. Välj det material som ligger bäst i handen.

Så här tar du hand om din rakkniv

Om du rakar dig med en rakkniv är det mycket viktigt att den får torka ordentligt efter rakningen så att den inte rostar. Den bör ligga med utfällt blad i minst 24 timmar. Det är också bättre att torka rent rakkniven med en duk istället för att skölja den i rinnande vatten. Du kan även smörja bladet med lite babyolja efter användningen, så håller bladet längre.

Slipa rakkniven

När rakknivens blad börjar bli lite slött efter en tid kan det slipas om utan problem. Det kan du antingen göra själv med en strigel, eller låta ett proffs ta hand om slipningen för att få ett perfekt resultat. Möjligheten att slipa om bladet ger dig en hållbar produkt med lång livslängd som du kan ha glädje av i tio eller tjugo år om du tar hand om den väl.