Solskydd för alla hudtyper!

Vilket solskydd ska jag använda för min hudtyp? Det här är en fråga som dyker upp samtidigt som solen tittar fram. Solens UV-strålar har inte samma inverkan på alla hudtyper. I vår solskyddsguide hittar du det perfekta solskyddet för alla hudtyper så att du slipper trista solskador.

Solkräm Solskydd för håret! Solskydd för alla hudtyper! Bra att veta: hjälp när du har bränt huden Self-Tanning Guide

Rent allmänt: Solskydd är viktigt alla soliga dagar. Använd vårdande produkter med solskyddsfaktor i din dagliga vårdrutin. Då är din hud skyddad mot UV-strålar när du exempelvis äter lunch på stan. Om du vet att du ska tillbringa hela dagen i solen bör du använda produkter med SPF 50 för att skydda dig på bästa sätt.

Hur fungerar SPF?

 

Produkternas solskyddsfaktor förlänger tiden olika hudtyper skyddar sig själva mot solskador. Du multiplicerar då din hudtyps egenskyddstid med den använda produktens SPF. Här kan du se hur lång egenskyddstid olika hudtyper har.

 
Hauttyp 1

Hudtyp 1: Mycket ljus hy

De som har en mycket ljus hudtyp beklagar sig över att de aldrig blir bruna på sommaren. Utöver rödblont hår har personer med denna hudtyp ljusa ögon och massor av fräknar. Denna hudtyp får väldigt lätt solskador. Hudtypens egenskyddstid mot solen är 3 till 10 minuter. Här rekommenderas en solskyddsprodukt med mycket hög solskyddsfaktor.

Hauttyp2 2

Hudtyp 2: Ljus hy

Hudtypen kännetecknas av: Blont hår, ljusa ögon, ljus hy och i många fall fräknar. Personer med en ljus hudtyp har ofta lätt för att bränna sig i solen och blir sällan solbrända på sommaren. Deras egenskyddstid ligger mellan 10 till 20 minuter. Med SPF 20 är du skyddad i högst 400 minuter. Det motsvarar 6 timmar – senast efter den tiden måste du smörja om dig om du tillbringar en dag på stranden.

Hauttyp 3

Hudtyp 3: Brunaktig hy

Utmärkande för hudtyp 3 är medelljus hy, ljusa eller mörka ögon och mörkblont till brunt hår. Personer med denna hudtyp brukar inte drabbas av solskador på sommaren (endast sällan) och får fin färg efter solbadet. Deras egenskyddstid ligger mellan 20 till 30 minuter.

Hauttyp 4

Hudtyp 4: Mörk hy

Den sista hudtypen karaktäriseras av mörkbrunt eller svart hår, mörk hy och mörka ögon. Personer med denna hudtyp får aldrig solskador och får färg så fort de kommer ut i solen. Deras egenskyddstid ligger på ungefär 45 minuter.

Viktigt för alla hudtyper:

 

Oavsett vilken hudtyp du matchar bör du använda en after-sun-produkt varje dag du har utsatts för solens UV-strålar för att stödja hudens regenerering och ge den bästa vård.

 

Solskydd för ansiktet

Vilken solkräm passar bäst i ansiktet?

Ditt ansiktes hudskikt skiljer sig från resten av kroppen. Ansiktet har ett mycket tunnare ytter hudskikt. Därför är det även i detta fall viktigt att skilja mellan olika hudtyper. Solskydd som är avsedda för ansiktet innehåller inte samma ingredienser som solskydd för kroppen, vilket även ger krämerna en annan konsistens. Därför absorberas dessa krämer snabbare, kan appliceras lättare och har vårdande egenskaper. Dessutom kan solkrämer i ansiktet också innehålla ingredienser som vitamin C, A och E som skyddar ditt ansikte mot fria radikaler.

Ta reda på vilket solskydd som passar dig bäst!

 

> Fet hy: För fet och blandhy rekommenderar vi att du använder en icke-komedogen solkräm – välj helst parfymfria formuleringar utan algextrakt för god effekt.

>Torr hy: Torr hy behöver fukt. Använd en fuktgivande solkräm till ansiktet. I dessa fall är en vatten- och oljebaserad produkt rätt val.

> Känslig hy: Det optimala valet för känslig hy är ett solskyddsmedel utan parfym, alkohol och konserveringsmedel. Välj ett mineralbaserat solskyddsmedel.

> Normal hy: När du väljer rätt solskydd för normal hud behöver du inte tänka på något särskilt – det är bara att välja din favoritprodukt.

 

Hudproblem som akne kräver speciella solskydd!

Tyvärr kräver akne och andra inflammatoriska hudsjukdomar alltid särskild vård. Det gäller att vara försiktig även vid valet av solskyddsprodukter. Vi rekommenderar att du inte använder klassiska solkrämer eller sollotioner om du har akne. Den bästa lösningen i detta fall är solskydd i gelform. Vattenfasta produkter bidrar till att göra huden fet och rekommenderas därför inte. Icke-komedogena ingredienser bekämpar däremot finnar – svett och talg får inte täppa till dina porer.

Solkräm hjälper mot hudens åldrande!

 

UV-strålningen påskyndar bildandet av rynkor och uppkomsten av pigmentfläckar. När du tar med ett solskyddsmedel i din skönhetsrutin förklarar du krig mot rynkor och pigmentfläckar. Solljuset försämrar hudens regenerering. Du kan motverka detta med solskyddsmedel, eller andra vårdprodukter som innehåller UV-filter, eftersom dessa absorberar eller reflekterar UV-strålningen.

 

Våra tips hjälper dig integrera solskyddsprodukter i din dagliga skönhetsrutin

Nyckeln till framgång är rätt ordningsföljd. Börja med en fuktkräm följt av en solskyddsprodukt och avsluta med att ge ditt ansikte makeup-looken du väljer för dagen.