Makeup

2917 Artikel
populära produkter de senaste 60 minuterna
Visa alla produkter
Visa alla produkter
Visa alla produkter
Visa alla produkter
Visa alla produkter
Visste du redan Innehåll

Ögonen – själens fönster

  „Ögonen talar samma språk överallt” George Herbert, lyriker, 1593–1633 Ögonen har en central plats i vårt ansikte. De är uttrycksfulla och med dem kommunicerar vi med vår omvärld. I folkmun kallas de „själens fönster” och de gör det möjligt för den som sitter mittemot oss att dra slutsatser om hur vi mår. Ögonens språk känner inga gränser och förstås över hela världen. Den som fascineras av något förstorar omedvetet ögongloben genom att dra ögonlocket uppåt och kanske till och med öppna munnen lite grand. Huvudet hålls helt stilla och ögonen blinkar nästan inte alls. Rullande ögon signalerar däremot „Att jag är irriterad!“. Ett autentiskt skratt är alltid ofrivilligt. Ögonen blir mindre och det lyser om dem när du skrattar. En vidöppen mun som blottar en rad vårdade tänder tillsammans med en stirrande blick tyder istället på ett tillgjort skratt. Ögonen kan också sända utmanande och provocerande blickar. Inte sällan uppstår slagsmål enbart på grund av att den ene tittade „märkligt” på den andre. Även det omtalade kärlek vid första ögonkastet är ett exempel på den makt som ögonen kan utstråla – i det här fallet förförelsens makt. Erotiska budskap kommuniceras i första hand med ögonen. Sedan årtusenden vet kvinnor att ögonens utseende är viktigt för vilken effekt deras uppträdande får. En bra ögonmakeup kan därför göra underverk.

Ögonskugga i det forntida Egypten: skönhet och skydd

Redan i det forntida Egypten kände kvinnor till ögonmakeupens hemlighetsfulla effekter och de ägnade sig intensivt åt dekorativ kosmetik. Det ingick i kroppsvården, precis som den dagliga rengöringen och insmörjningen av kroppen, och hade ett lika viktigt kulturellt värde. Det är karakteristiskt att den egyptiska hieroglyfen för „skönhet” är ett öga. De egyptiska kvinnorna hade naturligtvis inte ett lika brett produktsortiment till sitt förfogande som dagens kvinnor har att göra sig vackra med. Men många var mycket uppfinningsrika och använde de ämnen som naturen ställde till deras förfogande. Kleopatra, antikens drömkvinna och drottning, bar blått puder från pulveriserad lapis lazuli på det övre ögonlocket och grönt malakitpulver på det nedre. Färgkombinationen påminner om en påfågel, och det är ingen slump eftersom påfågeln betraktas som den mest majestätiska fågeln av dem alla. Men även andra färger kunde framställas. Röd ögonskugga utvanns ur hematit som är en djupröd järnmalm, och grå nyanser uppnåddes med hjälp av skiffergrå galenit. Det var också vanligt att kvinnorna sminkade ögonen med svart kol, även kallat kajal, som var en pulverblandning av sot, antimon och blyglans. Det skulle inte bara skydda mot det „onda ögat”, utan hade också ett praktiskt syfte. Den svarta blandningen hade en antibakteriell verkan och skyddade effektivt mot vanliga ögonsjukdomar i det fuktiga och varma klimatet runt Nildeltat, exempelvis variga infektioner orsakade av bakterietypen gula stafylokocker. Ögonmakeupen fungerade också som en effektiv barriär mot solen och sanden. Därför målade inte bara de flesta egyptiska kvinnor sina ögon svarta, utan även många män och barn. Idag behöver vi som tur är inte tänka på ögonmakeupens antibakteriella effekt, utan kan lugnt ägna oss uteslutande åt det dekorativa nöjet.

Grunderna för vackra ögon

Det spelar ingen roll vilken look du bestämmer sig för – för att uppnå ett optimalt sminkresultat är det viktigt att tänka på några grundläggande saker:

1. Välj en ögonskugga som passar ditt behov

Alla ögonskuggor är inte likadana, utan finns i många olika utföranden. Det vanligaste är fast, pressat puder, men det finns också i krämig form som stift eller till och med som gel. Beroende på vilken effekt du vill uppnå finns det dessutom matta och glansiga ögonskuggor samt ögonskuggor med glitterpartiklar för särskilda tillfällen. Till sommarsemestern finns en vattenfast version, till exempel Cream Eyeshadow Waterproof från Guerlain, som klarar hög värme och bad. Två lätta nyanser för en somrig känsla: Blue Ocean och White Sand. Det finns en sak som är viktig att tänka på oavsett vilken ögonskugga du bestämmer dig för, och det är bra kvalitet.

2. Concealer och annat: använd rätt produkter

Vi rekommenderar att du förutom din favoritögonskugga har några produkter till hands som gör att ögonen drar blickarna till sig.
 • Concealer
En concealer som matchar din hudton perfekt är ett måste i badrumsskåpet. Den är en sann tusenkonstnär. Den döljer inte bara övergångar och korrigerar fel du har målat med eyelinern, utan täcker även mörka skuggor under ögonen och ger huden en vacker lyster efter en sömnlös natt. Du kanske skulle prova Sheer Eye Zone Corrector från Shiseido?
 • Ögonskuggsfoundation
Massera in foundation på ögonlocket innan du applicerar ögonskuggan. Det vårdar den känsliga huden och tillför den fukt. Samtidigt motverkar den att ögonskuggan suddas ut och gör att färgen blir intensivare. Det finns ögonskuggsfoundation från exempelvis Artdeco (även för särskilt känsliga ögon) och SENSAI.
 • 2-i-1-produkter
Ibland vill du ha en produkt som helt enkelt kan mer. 2-i-1-produkter är perfekta på resan när platsen är begränsad, även om handväskor nuförtiden blir allt större. Perfect Stay 24h Waterproof Eyeshadow & Liner från Astor är ögonskugga och eyeliner i ett och den är praktisk om du enkelt vill fräscha upp ögonmakeupen under dagen.
 • Applikatorer
Applikatorer tillhör basutrustningen, eftersom de är oumbärliga för en jämn applicering av ögonmakeupen. Arbetar du dessutom med mer än en ögonskugga, är de nödvändiga för att tona ut nyanserna i varandra på ett effektfullt sätt. De båda applikatorerna i Eye Designer Applikator från Artdeco har framställts av hudvänlig rubicell-latex och har olika storlekar som möjliggör noggrann sminkning.

3. Vilken ögonskugga till vilken ögonfärg?

En högkvalitativ ögonskugga och rätt utrustning räcker inte för att skapa den perfekta looken. Det är lika viktigt att ögonmakeupen passar till ögonfärgen. Du ska naturligtvis alltid använda det du tycker om. Många nyanser får dock vissa ögonfärger att stråla på ett alldeles speciellt sätt.
 • Gröna ögon
Den som har gröna ögon kan skatta sig lycklig. Grönt är den mest ovanliga av alla ögonfärger och ger kvinnan ett mystiskt och hemlighetsfullt utseende. Med rätt smink intensifieras denna effekt. Pastellfärger passar bra till dagmakeupen. Rosé, beige och milda bruna nyanser gör gröna ögon full rättvisa, framför allt om de kombineras med skimrande guld. Kvinnor med gröna ögon är som gjorda för att få ett dramatiskt utseende på festen. Mörklila eller klassiska sotade ögon i svart och mörkgrått gör den grönögda kvinnan till nattens drottning. Blå eller turkosfärgade ögonskuggor bör hon däremot undvika, för de ger snarare motsatt effekt. Ögonen ser snabbt översminkade och grumliga ut.
 • Blå ögon
Blå ögon betraktas som skönhetsidealet – idag mer än någonsin tidigare. Det beror på att den ögonfärg som gav Marilyn Monroe sin image som den „farliga förförerskan” blir allt mer ovanlig. När det handlar om blå ögon är det viktigt att skilja mellan varmt blågrön eller svalt blågrå. Den som har grå stänk i ögonen kan lugnt experimentera med grå toner – i kombination med silver ser blågrå ögon mycket eleganta ut. Denna look är perfekt på jobbet. Även en kraftig rosényans ger en vacker kontrast till den svala blå ögonfärgen. Guld, lila, ljus- och medelbrun är idealiska färger till blå ögon med gröna eller till och med gula stänk. Den som vågar kan välja orange eller ceriserosa som komplementfärger till kvällsmakeupen. Men var försiktig, för denna färgkombination är extremt uppseendeväckande och bör passa till resten av outfiten. Något som drar blickarna till sig är att till mycket ljusa ögon använda en ögonskugga i en blå nyans som är två till tre nyanser mörkare än den egna ögonfärgen. Mörkare färgnyanser får den ljusblå färgen att stråla. Pastellfärger och svart bör du dock avstå från. Kontrasterna vore för hårda och dessutom finns det risk för att svart „slukar” den blå färgen. Men var inte orolig. Blåögda behöver inte avstå från klassiska sotade ögon. Mörkare bruna nyanser är ett vackert alternativ till denna speciella ögonmakeup.
 • Bruna ögon
Brunt är den allra vanligaste ögonfärgen, och brunögda kvinnor har en fördel när det handlar om att inge förtroende. Uttrycket „rådjursögon” kommer från att dessa kvinnor betraktas som passionerade, drömmande och oskyldiga. Den vardagliga ögonmakeupen bör helst hållas ton-i-ton. Varma jordtoner som alla nyanser av brunt och även grönt passar utmärkt till bruna ögon. Precis som hos gröna ögon är gyllene ögonskuggor ett bra komplement, om du väljer en tvåfärgad ögonmakeup. Om du skapa en intensivare blick kan du lägga den mörkare färgen upp till hälften av det övre ögonlocket längs ögonvecket och den ljusare nyansen inåt. Till festliga kvällsevenemang kan du lugnt experimentera med olika färgeffekter: svart, blått, turkost, violett och guld är perfekta följeslagare och bör alltid finnas i sminkväskan hos brunögda. Men håll dig från rosé och ceriserosa. Ögonskuggor med röda färgpigment är inte lämpliga för bruna ögon, eftersom det får ögonvitan att se gulaktig ut. Röda färgpigment kan få ögonen att se inflammerade ut. Och det är ju ingen bra effekt, om du hade tänkt dig att vara kvällens stjärna.

Hur sminkar du sotade ögon?

Sotade ögon är helt enkelt ett sätt att skapa en dramatisk look. Det positiva är att den här looken inte bara är för världens catwalks, utan att du med lite övning ganska snabbt och enkelt kan skapa den själv hemma framför spegeln. Med små variationer passar den till alla ögonfärger.
 1. Först är det viktigt att du applicerar foundation på det övre ögonlocket, så att ögonlocket täcks väl och färgen kommer till sin fulla rätt.
 2. Dölj skuggor eller små ådror under ögonen med en concealer som är en nyans ljusare än din foundation.
 3. Måla det rörliga ögonlocket med den ljusaste av färgerna (t.ex. ljusgrå eller beige) till strax ovanför ögonvecket. Om du har hängande ögonlock kan du applicera färgen ännu lite högre upp över ögonvecket, det gör att ögat öppnas optiskt. Vill du att ögonskuggan ska ge högre täckning, kan du fukta applikatorn – ögonskuggan ser då inte lika pudrig ut och färgen intensifieras.
 4. Lägg sedan den mörkare nyansen (t.ex. antracit eller mörkbrun) från mitten av det övre ögonlocket till den yttre ögonvinkeln och tona ut färgerna med en ren ögonskuggspensel så att looken blir vackert „sotig”.
 5. Som tredje skikt ska den klassiska svarta nyansen användas. Hur mycket du ska använda beror på vilken ögonfärg du har. Har du gröna eller bruna ögon kan du framhäva den yttre ögonvrån med kraftig svart. Har du blå ögon bör du istället arbeta med en mörkbrun nyans och bara använda svart längs franslinjen och på ögonfransarna. Detta tips kan naturligtvis också användas av personer med för gröna och bruna ögon för att ge ögonfransarna ett tätare utseende.
 6. Om du ska använda eyeliner eller kajal är en smaksak. Med en eyeliner får du en finare linje, vilket ger ett elegant intryck. En kajal kan däremot tonas ut på ett vackert sätt och främjar på så sätt helhetsintrycket av de sotade ögonen. Applicera först kajal eller eyeliner på det övre ögonlocket och därefter längs vattenlinjen. Om du har hängande ögonlock, måste du tänka på att färg längs vattenlinjen gör ögat optiskt mindre.
 7. En förförisk blick förutsätter kraftigt målade ögonfransar. Därför får du inte glömma mascara. Avsluta med att applicera svart eller mörkbrun mascara på ögonfransarna.
 8. Om du målar sotade ögon är det viktigt att du inte framhäver munnen, för det ger ansiktet ett svulstigt intryck. Det är ögonen som ska stå i rampljuset. Rätt smink till munnen vore till exempel ett läppstift som ligger nära läpparnas naturliga färg. En fascinerande effekt uppnår du om du kombinerar ett läppstift i en ljus hudfärgad nyans med ett läppglans. Läppstiftets färg låter munnen hamna i bakgrunden samtidigt som läppglansen framhäver dem på ett diskret sätt.