Toning

12 Artikel
7
3,5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Hårfärg

Nästan alla modemedvetna kvinnor vill någon gång byta hårfärg. Känns den naturliga hårfärgen trist och passar den inte längre till säsongens nya look? Då är det dags att fundera på en hårtoning. Jämfört med att färga håret har en hårtoning den klara fördelen att det är mjukt och skonsamt för hårstrukturen, och det belastar eller skadar inte håret som en hårfärgning med oxidationsmedel gör. Med en hårtoning uppnår du oftast bara små förändringar av hårfärgen, till exempel nyansering av hårfärgen i några få färgnyanser. Det är dessutom säkert att tona håret, eftersom hårtoningen tvättas ut med tiden. Skulle du misslyckas med toningen är det alltså inte ett så stort problem.

Misslyckade hårfärgningar är däremot en verklig katastrof och måste i de flesta fall åtgärdas hos frisören. Även om det är enkelt att hantera de högkvalitativa hårtoningarna och det bara finns en mycket liten risk att misslyckas, så finns det några viktiga regler som du måste följa. Med hjälp av dessa enkla tips få du den hårfärg du vill ha. I avsnitten nedan tar vi upp alla viktiga kriterier för att lyckas med hårtoningen.

En ny hårfärg – tona håret hemma eller hellre gå till frisören?

Det är lätt att tona håret med de högkvalitativa hårtoningar som finns på marknaden idag. Bra exempel på detta är de högkvalitativa hårfärgerna och toningarna Dia Light från L'Oréal Professionnel, hårfärgerna Igora Royal från Schwarzkopf Professional och förstås Wellas hårfärger som finns i alla tänkbara nyanser. Även intensivtoningar och glanstoningar är mycket skonsamma och innehåller högkvalitativa färgämnen som inte belastar håret för mycket. Till skillnad från färgning med extrema färgbyten kan en toning av håret utan problem utföras på egen hand utan att du löper en alltför stor risk. Även grått hår kan döljas bra med en toning. Oavsett vilket skick ditt hår befinner sig i kan du tona håret i en handvändning hemma i badrummet. Inte ens mycket slitet hår tar skada av en toning.

Vilken hårfärg ska jag välja?

Hårfärger finns idag i alla tänkbara nyanser och det gör det inte alltid lätt att välja rätt färg. Det är generellt sett inte möjligt att göra håret ljusare med en toning, i det fallet ska du istället färga håret. En brunett som vill ha strålande blont hår, skulle inte komma särskilt långt med en toning utan måste välja färgning med oxidationsmedel. När det handlar om rätt färgval till toningen gäller följande regel: Håll dig i din egen färgfamilj och undvik alltför extrema färgbyten. Det går nämligen oftast inte att uppnå med en toning. Att göra den egna hårfärgen några nyanser mörkare är generellt sett inget problem med en toning, men du bör alltid ha din hudfärg i åtanke. Mycket mörkt hår kan i vissa fall göra en redan ljus hy blek. En ny hårfärg som är ungefär en till två nyanser mörkare än den naturliga färgen eller utgångsfärgen är utan tvivel det perfekta valet. Eftersom en toning tvättas ut igen kan du alltid experimentera och prova något nytt och extravagant.

Detta behöver du när du ska tona håret

Först och främst behöver du förstås en toning i form av en kräm eller lotion i önskad hårfärg. Du måste också se till att du har tillräckligt mycket toning. Till kort hår räcker oftast en förpackning, men till långt hår måste du i många fall räkna med två till tre förpackningar toningsmedel. Dessutom behöver du en gammal handduk och en gammal T-shirt, för det går inte att tvätta bort fläckar från hårtoningen på kläderna och handdukarna. Även en liten skål att röra ut hårfärgen i samt olika verktyg som hårklämmor, en kam och en pensel är viktiga.

Applicera hårtoningen korrekt och jämnt

Börja med att tvätta håret så att du får bort smuts och fett. Applicera hårtoningen på det fuktiga håret. Smörj in huden vid hårfästet med en fet kräm, till exempel vaselin, för att undvika färgränder på huden. Men var försiktig, så att du inte smörjer in krämen i håret. Blanda toningen enligt bruksanvisningen och applicera sedan toningen jämnt i håret bena för bena ut till topparna. Du kan använda en särskild hårfärgningspensel eller stryka ut det med händerna. Skydda alltid händerna med tunna plasthandskar så att du inte får färg på dem. Vissa toningsprodukter innehåller också en särskild applikator som du kan enkelt applicera toningsmedlet med utan att kladda. När färgen har applicerats i håret ska den fördelas jämnt med en kam. Sätt upp långt hår med hårklämmor eller hårsnoddar, så att du inte får färg på kläderna.

Följ verkningstiden noga

Toningen måste sitta kvar i håret så länge som det står på förpackningen eller i bruksanvisningen. När tiden har löpt ut kan du tvätta ut toningen. Tvätta håret tills vattnet är helt genomskinligt. Torka och styla sedan håret som du brukar. Det är som regel inte nödvändigt att behandla håret med en hårkur eller intensivbehandling efter toningen, eftersom moderna hårtoningar som redan nämnts är mycket skonsamma.

Hur längre håller den nya hårfärgen?

Hårtoningar tvättas bort med tiden, och det är den största skillnaden mot färgningar. Ofta håller hårfärgen i 20 eller fler tvättar. Lystern, färgintensiteten och täckningsförmågan hos moderna hårfärger är mycket imponerande och intensiv direkt efter toningen, men dessa effekter avtar naturligtvis mer och mer med tiden. I det här fallet rekommenderar vi att du eftertonar håret, och det tar håret generellt sett inte skada av.