Hårfärger

16 Artikel
9
4/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Färgning

Ibland vill den världsvana kvinnan ha en ny hårfärg. Med en ny hårfärg kan du skapa en fantastisk förändring och en helt ny stil. Vi rekommenderar dock att du följer några viktiga regler, framför allt om du färgar håret på egen hand. Att gå till frisören för att färga håret är förmodligen det vanligaste och säkraste sättet, men det är inte säkert att hårfärgningen hos frisören är den billigaste metoden. Med hjälp av de färger som finns idag kan alla kvinnor själva färga håret utan risk. I de kommande avsnitten beskriver vi de viktigaste förberedelserna och stegen i detalj. Nyfärgat hår har ofta en mycket positiv effekt på den personliga livsinställningen och ger den eleganta kvinnan en fräsch utstrålning. Trendfrisyrerna förändras mycket för varje säsong, och det gör hårfärgerna också. Trendiga färger för håret ger dig en fantastisk möjlighet att avrunda din moderna framtoning på ett speciellt sätt.

Bestäm den egna hårfärgen på rätt sätt

För att ta reda på rätt färg till håret och uppnå önskat färgresultat med den nya färgen är det mycket viktigt att bestämma den egna naturliga hårfärgen exakt. Detta viktiga steg låter kanske enklare än vad det i själva verket är. Många kvinnor bedömer nämligen sin naturliga hårfärg antingen för ljus eller för mörk, och det kan påverka slutresultatet med den nya färgen enormt mycket. Därför bör den egna hårfärgen jämföras med bilderna på färgförpackningen eller med särskilda hårfärgstabeller. Bara så kan du bestämma den slutliga färgen efter färgningen exakt, så att du får önskat resultat.

Detta viktiga steg gäller både färgningen av hela håret samt av enstaka hårstrån och en grå utväxt. Mellanbrun, ljusbrun, mörkblond, mellanblond eller blond – beroende på vilken naturlig hårfärg du har ger hårfärgningen mycket varierande slutresultat. Därför är det förstås enormt viktigt att du bestämmer din egen naturliga hårfärg så exakt som möjligt, även om håret redan är färgat. Tips: Din frisör kan hjälpa dig att bestämma hårfärgen. Du kan till exempel ställa en diskret fråga om din hårfärg nästa gång frisören klipper en trendig frisyr på dig.

Var försiktig med att göra allt för extrema färgbyten – det är inte lätt att blondera håret.

Ofta kan man läsa om kvinnors rop på hjälp när de berättar om en misslyckad hårfärgning. Ett vanligt scenario är till exempel en misslyckad blondering av håret, där håret inte fått en vacker blond lyster utan istället skiftar tydligt i orange. Ett sådant slutresultat beror ofta på ett alltför extremt färgbyte. Det är förbundet med en stor risk att blondera mörkbrunt eller svart hår även om du använder färger och blonderingar av hög kvalitet.

För att utföra en blondering som innebär ett stort färgbyte måste du ha kunskaper om din egen hårstruktur samt om de kemiska processer som äger rum vid blonderingen. Bara på så sätt kan den perfekta verkningstiden och blonderingsmedlets styrka bestämmas. Högkvalitativa färgningar, som hårfärgs- och toningsprodukterna Dia Light från L'Oréal Professionnel, är generellt sett skonsamma mot håret. Så är det dock inte om du använder en alltför kraftig blondering. Det gäller framför allt om du låter blonderingsmedlet verka mycket länge i håret om du har en mycket mörk hårfärg. Under vissa omständigheter kan håret ta skada av detta. Tvättar du istället ut blonderingen för snabbt får håret en ful orange nyans.

Vid extrema färgbyten är det därför alltid bättre att gå till frisören. Hårtoningar med produkter som toningarna Color Touch från Wella eller de underbara hårfärgerna och toningarna Dia Light från L'Oréal Professionnel är i stort sätt riskfria och kan utföras på egen hand. Som generell regel kan man säga att om du vill ändra din egen naturliga hårfärg en till två nyanser, till exempel från mörkbrunt till kastanjebrunt, så kan du med hjälp av rätt produkter göra det själv i badrummet.

Färgerna bör förberedas väl

Experterna rekommenderar att du förbereder färgerna noga. Det är generellt sett inte lämpligt att ha för bråttom och fördela hårfärgen i håret på lunchrasten, för att sedan konstatera att du saknar viktiga verktyg eller inte har tillräckligt mycket tid. Innan du börjar färga håret bör du ta fram allt du behöver, till exempel en handduk, en klocka (till exempel en äggklocka), en liten skål att röra ut färglösningen i, hårklämmor, en kam och en hårfärgningspensel att applicera färgen med, så att du har allt nära till hands när du börjar färga håret. Även de hårvårdsprodukter som du ska använda efter färgningen bör förstås finnas inom räckhåll. Tips: För att undvika att färga huden vid hårfästet i nacken och i pannan kan du applicera vaselin i dessa områden innan du färgar håret. Men det är förstås viktigt att vaselinet inte hamnar i håret.

Anpassa färgmängden efter hårets längd

Du måste givetvis alltid använda rätt mängd hårfärg när du färgar håret. Det är generellt sett hårets längd som avgör färglösningsmängden. Till en kort frisyr ska du använda mycket mindre hårfärg än till långt hår. Följ alltid mängdangivelserna på produkten. Tips: Ta hellre för mycket färg än för lite. I de flesta fall behövs det två förpackningar hårfärg till axellångt hår, och har du mycket långt hår kan du behöva tre till fyra förpackningar. En kort frisyr kan utan problem färgas med bara en förpackning. Köp alltid hellre lite för mycket av färglösningen, för när du väl har börjat färga håret finns det ingen återvändo.

Färga den grå utväxten på rätt sätt

Många kvinnor börjar färga håret när de kommer upp i åldrarna för att dölja den grå utväxten. Här gör många ofta fel när de färgar hela håret utan förberedelse. Resultatet blir då ojämnt eftersom det finns olika utgångsfärger i utväxten och resten av håret. Inte heller att bara färga utväxten ger önskat resultat. Men det finns ett enkelt knep som du kan använda för att färga den grå utväxten på samma sätt som experterna. Applicera balsam på alla hårstrån som fortfarande har naturlig färg, men undvik den grå utväxten. Då undviker du att hårfärgen kommer i kontakt med de hårstrån som fortfarande har sin ursprungliga färg. Stryk sedan ut hårfärg i utväxten och först 10–15 minuter innan du ska tvätta håret applicerar du hårfärg i resten av håret. På så sätt fräschar du upp färgen och utväxten befrias från den trista grå färgen, eftersom den kommer i direkt kontakt med färglösningen och får längre verkningstid.

Läs igenom anvisningarna till hårfärgen noga.

Många kvinnor har redan en viss rutin med att färga håret, men ett allvarligt fel kan smyga sig in – och det är att inte läsa igenom bruksanvisningen till hårfärgen noga. Alla produkter har olika verkningstid. Även den mängd som krävs för ett vackert färgresultat kan variera mycket från produkt till produkt. Därför måste du läsa igenom bruksanvisningen till hårfärgen noga före varje hårfärgning, så att du inte gör något fel.

Efter färgningen ska håret vårdas

Även om hårfärgningen är skonsam så innebär den en viss påfrestning för håret. Därför bör du efter färgningen tillföra håret ett bra balsam, inpackning eller hårkur och tvätta och vårda det med ett skonsamt schampo. På så sätt kan håret hämta sig från färgningen och få en ny, frisk lyster. För det är inte bara en vacker hårfärg som avgör hårets utseende, utan även en sund hårstruktur är enormt viktigt.