Hårbad

28 Artikel
852
5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Hårbad – wellness-schampo för håret

Badkultur för håret

Ett bad kan göra underverk för kropp och själ. Det visste redan Kleopatra som badade i mjölk och honung. Beroende på vad du tillsätter i badvattnet kan badet vara uppiggande och stimulerande eller avkopplande och lugnande. Essenser och oljor verkar lindrande och helande eller vårdande och föryngrande. Ett bad betyder i sin ursprungliga betydelse att rengöra hela kroppen. Men badet kan även få större effekt än en ren kropp. Med havssalt i badvattnet får badet visserligen sin ursprungliga rengöringsbetydelse, men det får även en peelingeffekt och innehåller värdefulla mineraler från havet som inverkar positivt på huden.

Ett hårbad betyder dock inte att håret badas, utan produkter med beteckningen hårbad ger mer än att bara tvätta håret. Tillsatserna i hårbad har ofta samma effekt på håret som ett bad har för kroppen. Ett hårbad är ett högkoncentrerat och särskilt effektivt schampo, och det ska du inte använda om du tänker ligga i badkaret i flera timmar. Skumma upp hårbadet och fördela det i håret innan du sköljer ut det noga. En mängd stor som en ärta räcker för en hårtvätt. Hårbad vårdar och regenererar håret tack med hjälp av sina effektiva tillsatser. Bain Cristal Fine från Kerastase har tagits fram för fint, långt hår med den speciella vårdande sammansättningen Lumière Liquid. Hårbadet ger ett väldoftande, glänsande hår och innehåller precis som de flesta andra hårbad varken silikon, parabener eller färgämnen. Hårbad med peelingeffekt som Spécifique Bain Exfoliant Hydratant från Kerastase befriar håret särskilt noga från rester och mjäll tack vare fuktgivande ämnen. Hårbadet kan användas dagligen eller som kur.

För alla hårtyper – tungt, stripigt, bångstyrigt och matt

Om du regelbundet använder vårdande produkter som passar din hårtyp och ditt hår ändå är matt, stripigt, tungt och bångstyrigt, kan problemet även bero på att du tvättar håret på fel sätt. En av de vanligaste missuppfattningarna om hårtvätt är att ju varmare vattnet är, desto renare blir håret och desto bättre kan de verksamma ämnena arbeta. Det är faktiskt så att varmt vatten avfuktar håret, och de verksamma ämnena i schampon har faktiskt utformats för att få störst effekt i ljummet vatten.

Det viktigaste för ett väldoftande hår med fin volym är istället att skölja håret noga minst dubbelt så länge som schamponeringen. Hårstråets yta består av ett fjällskikt och detta fjällskikt öppnas av vattnet. Därför är det logiskt att rester av smuts- och schampo hindrar fjällskiktet från att sluta sig igen. Det är bara ett slätt fjällskikt som gör håret glänsande och smidigt. Fett hår som tvättas ofta behöver bara schamponeras i hårrötterna. De torra topparna kan istället förbehandlas med balsam. Välj efter din hårtyp Även hårbad måste innehålla tillsatser som passar till hårtypen, precis som alla andra vårdande produkter. Hårbad till fett hår har nämligen utvecklats just för fett hår och ett mjällschampo motverkar mjäll med hjälp av tillsatser som inte ger bästa möjliga resultat i torrt hår.

Hårschampo – det var engelsmännen som uppfann det

I tidernas begynnelse innan tvålen uppfanns tvättade människor håret med vatten. Senare användes vanligt tvål, som gjorde håret matt och glanslöst. För att återfå glansen sköljdes håret i utspädd vinäger och citronsyra. På 1800-talet kokade de engelska frisörerna det första hårtvättmedlet av tvålflingor med örttillsatser som skulle göra håret glänsande och väldoftande. Sedan 1900-talet kan man köpa hårtvättmedel. År 1903 såldes hårtvättmedel på ett apotek i Berlin. Först 1927 utvecklades flytande hårtvättmedel av Hans Schwarzkopf. År 1932 ersattes tvål i hårtvättmedel av mindre alkaliska och mindre hårdhetskänsliga alkylsulfater. Fram till 1960-talet såldes hårtvättmedel i pulverform i papperspåsar eller som kräm på tub. När alkyletersulfater utvecklades på 1960-talet blev produkterna hudvänligare. Samtidigt utvecklades plast och hårtvättprodukterna kunde fyllas på plastflaskor till ett överkomligt pris.

Bara smutsigt? Vardagens smuts samt överflödigt hudfett från talgkörtlarna kan du tvätta bort från håret och hårbottnen med ett schampo. Samtidigt rengörs håret och hårbottnen från uttjänta hudpartiklar (mjäll), eventuella rester från hudvårds- och stylingprodukter samt anorganiska salter, aminosyror, uninämnen och mjölksyra som avges när du svettas.

Krav på moderna hårtvättmedel

Schampon har olika verkan och kvaliteten på ingredienserna och råvarorna varierar. Ett schampo bör alltid skumma så att de verksamma ämnena kan frigöras och rengöra håret noga. Hudtolerans och vårdande verkan med glans och släthet är viktigt. Dessutom måste de naturligtvis vara biologiskt nedbrytbara och inte påverkas av vattnets hårdhet. På våra sidor hittar du enbart schampon som gör betydligt mer för håret än att bara uppfylla kraven ovan.