Vård

659 Artikel
8919
5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Vårdat ända ut i topparna

Drömmer du om ett silkeslent, glänsande hår stylat i en smidig frisyr anpassad efter din hårtyp och som fulländar ditt utseende – en frisyr som dessutom håller hela dagen oavsett väder och vind? Då behöver du inte drömma längre. Med rätt vårdande produkter och stylingprodukter kan alla hårtyper få ett strålande, välvårdat hår.

Fulländad hårvård.

Antingen du har en lång man eller kort frisyr, kommer håret först till sin fulla rätt när det vårdas på rätt sätt. Utbudet av hårvårdsprodukter är enormt och ibland är det inte så lätt att hitta en produkt som passar till det egna håret. Slitet hår är inte alltid samma sak som torrt hår, och fint hår är inte alltid fett. Den som vill ha volym behöver inte samtidigt fyllighet. Stylat hår är sedan länge inte längre någon betongfrisyr. Hos oss hittar du ett välsorterat, överskådligt urval av hårvårdsprodukter, och du kan garanterat hitta något som är helt rätt för ditt hår. Vi berättar för dig hur du ska använda produkterna så effektivt som möjligt, och dessutom avslöjar vi några tips på hur du använder de vårdande produkterna på rätt sätt.

Så här tvättar du håret rätt

Blöta håret, skumma in, skölj ut, klart? Ja, nästan. Rätt hårtvätt börjar förstås med att välja ett schampo som anpassats efter din hårtyp. Till torrt hår ska du använda ett fuktgivande schampo, till exempel Hydrate Shampoo från Wella SP, som gör uttorkat hår smidigt och glänsande igen. Brukar du ha mjäll kan du använda mjällschampo, till exempel Instant Clear Shampoo från L´Oréal Professionel-serien, tillsammans med huvudmassage för att skonsamt ta bort hudflagor och reducera mjällbildningen. Även naturprodukter är effektiva mot den obehagliga klådan och de besvärande vita prickarna på kläderna. Lavera har mjällschampo med extrakt av blåklint och lime som en helt naturlig produkt.

Extratips: vårda håret innan du tvättar det

För att förbereda håret inför tvätten kan du fördela lite hårolja, till exempel den exklusiva L'Huile de Leonor Greyl från Leonor Greyl eller klassikern Moroccanoil, i topparna och längderna innan du tvättar håret. Borsta sedan håret – om möjligt med en borste med naturborst – och låt oljan verka i tio minuter eller ännu hellre över natten. Håroljor gör inte håret fett och tynger inte heller ner det. De är särskilt lämpliga för torrt, slitet hår och är en enkel behandling som kan användas varje kväll – utan att du måste tvätta håret på morgonen.

Massera med schampo

När du tvättar håret bör du inte fokusera på längderna, utan istället på hårrötterna och hårbottnen. Det bästa är om du ger hårbottnen fem minuters skummande massage. Massera i cirklande rörelser. Massagen befriar inte bara hårbottnen från döda hudceller, utan förbättrar även blodcirkulationen och därmed även näringstillförseln till hårrötterna. Det är dessutom bra för tillväxten.

Styla med schampo

Vill du ha ett slätt hår kan du underlätta den efterföljande stylingen genom att tvätta håret med ett utslätande schampo från Paul Mitchell (Stay Smooth!) eller Liss Unlimited Shampoo från L'Oréal Professionnel. Till drömlockarna väljer du istället det rykande färska lockschampot Save on Duo's Save on Curl från Paul Mitchell eller schampot Frizz Ease Dream Curls från John Frieda för lockigt hår med antifrissighetseffekt, så kommer du att lyckas med lockarna.

Reparera med schampo

Moderna schampon vårdar håret redan när du tvättar det och innehåller, till exempel som produkterna från Wella SP och L'Oréal, högeffektiva ämnen som reparerar skador på håret. Precis som det interaktiva Hydra Rescue Shampoo från Revlon Professional har de tagits fram för att återställa hårets egen fukthalt, tillföra håret mer fukt, förebygga brutna och kluvna hårstrån och skydda håret mot uttorkning. Mythic Oil Shampoo från L'Oréal Professionnel är ett schampo för daglig vårdande tvätt. Repair Shampoo från Lavera är ett naturligt schampo utan silikon med proteinrika växtextrakt som tillhör de naturliga hårvårdsprodukterna.

Färga med schampo

Fräscha upp den naturliga hårfärgen, neutralisera gula nyanser eller få färgen att hålla längre – dessa krav uppfylls av specialutvecklade schampon. Revlonissimo 45 Days bevarar en strålande och glänsande hårfärg i sex bruna nyanser. För svalt blont eller grått finns det så kallade silverschampon (Expert Kit Silver Blond Shampoo från Wella) som neutraliserar den oönskade gula färgen.

Avslutande vård – balsam

När schampot rengör håret från smuts och fett öppnar det hårstrånas fjällskikt. Balsam försluter strukturen igen. Det öppna fjällskiktet gör håret utsatt under den efterföljande torkningen och stylingen och det blir också svårkammat. Det är alltså nödvändigt att unna håret ett balsam efter tvätten. Repair Lipidium Conditioner från L'Oréal Professionnels expertserie har en högkvalitativ och krämig struktur som reder ut håret snabbt och skonsamt och ger det en strålande lyster. Massera in balsamet i det våta håret och skölj ut det igen när det har verkat en kort stund. Det luftigt lätta och silkeslena resultatet märks redan när du kammar håret. Använd alltid ett balsam som passar till schampot för att varaktigt förstärka den positiva effekten. Den perfekta duon för blekt och blonderat hår är schampot och balsamet Blonde Forever från Paul Mitchell. Extratips: „Reverse Washing” Reverse Washing är ett stalltips för kvinnor med mycket fint eller fett hår. Vid Reverse Washing masseras balsamet in i håret före schampot. På så sätt tillförs håret mycket fukt och strukturen öppnas mindre eller blir mindre uppruggad vid den efterföljande schamponeringen.

Extra vård

Schampo och balsam regenererar hårstrukturen, men med alla de påfrestningar vårt hår utsätts för behöver det ibland extra vård. Det finns ett antal specialutvecklade produkter som anpassats efter hårets varierande behov och som regenererar håret på nytt. Intensiva inpackningar som Interactives Hydra Rescue Maske från Revlon Professional för torrt hår tillför håret fukt efter fem till femton sekunders verkningstid. Fördela helst hårinpackningar och kurer i håret med en grovtandad kam och linda sedan in håret i en handduk, så att de verksamma ämnena kan utvecklas bättre med hjälp av värmen. En inpackning som själv utvecklar värme är Self-Warming Treat från Wella Professionals Care med ögonblicklig lyster och smidighet. För den som har mycket bråttom finns expresskurer, som kan sköljas ur med optimal verkan redan efter en till tre minuter. Ännu snabbare är så kallade leave-in-kurer som sprayas i det tvättade och handdukstorkade håret. De ska inte sköljas ur. Använd inte hårkuren längre än vad som anges på förpackningen och låt den aldrig verka över natten. Mer är inte bättre i det här fallet, utan det kan skada hårets struktur och då försvinner dess fuktgivande verkan. Använd då hellre en särskild over-night-produkt, till exempel Essential Pflege Overnight Care Hair Mask från Marlies Möller.

Hårlotion och hårkräm

Lotioner och krämer för håret är som kosmetik för ansiktet. Det finns allroundprodukter och produkter för särskilda behov som åldrande hår och håravfall. Hårlotioner främjar en frisk hårbotten och vitala hårrötter för ett kraftigt och tjockt hår. Lotioner ska masseras in i hårbotten efter tvätten och fördelas i håret. Sedan kan håret torkas och stylas som vanligt. Hårkrämer fungerar på samma sätt som vårdande krämer för ansiktet och ska fördelas i torrt hår. Tycker du att håret tyngs ner kan du använda dessa vårdande hårprodukter i fuktigt hår.

Tvätta håret tills det knarrar

Tvätta helst håret tills det knarrar lätt mellan fingrarna, först då har alla rester från schampo och andra produkter sköljts bort. Rester kan ge håret ett matt utseende och kan irritera hårbottnen. Skölj håret i ljummet vatten. För att försluta fjällskiktet och göra det mindre utsatt vid den efterföljande torkningen och stylingen, bör du avsluta hårtvätten med lagom kallt vatten. Det stimulerar samtidigt blodcirkulationen i hårbottnen och främjar tillväxten.

Vårdande accessoarer

Förutom balsam och hårkurer behöver du även rätt accessoarer för att skapa ditt drömhår. Borstar och kammar ska förutom att reda ut håret även frisera och forma det. De bör vara av bra kvalitet och dessutom rengöras ofta, så att håret håller sig fräscht när du använder dem. Därför bör du rengöra borstar, kammar och liknande minst varannan vecka med lite schampo och låta dem torka under natten. Den nya generationen hårvårdsborstar från märket Tangle Teezer kammar och reder enkelt ut långt och lockigt hår på ett skonsamt sätt. Tack vare sin väl genomtänkta form torkar de mycket snabbt.

Styling

Bra stylingprodukter gör det möjligt att skapa en trendig frisyr utan att skada hårets struktur. Med bland annat Tecni.Art Glue från L'Oréal Professionnel kan du skapa ovanliga frisyrer med en stadga som håller i många timmar utan att utsätta håret för onödigt slitage. Värmeskyddande spray och lotioner är oumbärliga. De motverkar värmeskador från den varma fönluften eller plattången. Fördela den värmeskyddande sprayen i håret innan du plattar eller föntorkar håret. Följ tillverkarens anvisningar.

Tips för en slät look

Hår med en slät look: slätt och glänsande. För att skapa en mjuk övergång mellan det gelstylade håret och de torra längderna kan du använda glansserum i topparna. Då får håret en elegant lyster. Eleganta diadem eller hårklämmor gör den släta looken till en uppseendeväckande glamourös look.

Hårstyler

Välj alltid en hårstyler som håller hög kvalitet och har den senaste tekniken, för då kan du styla håret på ett så skonsamt sätt som möjligt. Hårfönar, lock- och plattänger från ghd är kända för högkvalitativ och skonsam styling. Namnet ghd står för „good hair days” och deras produkter förvandlar snabbt och enkelt „bad hair” till en stylad drömfrisyr. Vad ditt hår än behöver så hittar du det hos oss, och vi levererar på en gång