Mot mjäll

3 Artikel
5
5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Effektiv hårvård mot mjäll

Det kan vara svårt för personer som har envis mjäll i hårbottnen att bli av med det. Mjäll försvinner aldrig helt och har förmågan att snabbt komma tillbaka när du slutar med mjällschampo och inte längre använder mjällbalsam.

Så uppstår mjäll

Det finns många olika orsaker till överdriven mjällbildning i hårbottnen. Mjäll är oftast harmlöst, men också ytterst besvärande på grund av klådan. Harmlöst mjäll bildas på grund av såväl yttre som inre orsaker genom en överproduktion av hudfett från talgkörtlarna. Det gynnar tillväxten av hudsvamp som påskyndar förnyelsen av hudceller. De gamla, döda hudcellerna fastnar i hudfettet och ger upphov till mjäll i hårbottnen. Mjället syns i håret och ibland också på kläderna.

Även personer med torr hud har ofta mjäll. Hudcellerna dör för snabbt på grund av bristfällig näring som gör att de förlorar sin smidighet. På huden förekommer en slags svamp som är en del av den normala hudfloran och som i normala fall inte orsakar några problem. Men om den får ett överskott av näring och om hudens syramantel inte är intakt, kan denna svamp föröka sig mycket snabbt. Svampen utsöndrar ämnen som kan irritera huden. Förutom hudproblem bildas även mjäll i hårbottnen. Svampens näring består av talg som produceras av människans talgkörtlar. Fett hår är alltså en förutsättning för mjällbildningen. Andra orsaker till mjäll är störningar i talgproduktionen som beror på hormonella omställningar.

Det kan till exempel vara puberteten och klimakteriet. Dessutom förekommer det i vissa familjer också ärftliga anlag till mjällbildningen. Även ett oroligt och stressigt liv kan ligga till grund för mjällbildning. Stress stör hudens skyddsskikt, så att hudsvamp får större möjlighet att föröka sig och ge upphov till mjäll i hårbottnen. Även klimatförhållanden bidrar till mjäll. Framför allt på vintern ökar förekomsten av mjäll på grund av de ständiga växlingarna mellan kall, fuktig utomhusluft och torr, varm inomhusluft. Vi får inte heller glömma påverkan från vårdande produkter som irriterar huden. Om du tvättar håret för ofta och använder aggressiva vårdande produkter som irriterar hårbottnen, kan det bildas mjäll. Den som försöker bekämpa mjäll genom att tvätta håret oftare uppnår alltid istället raka motsatsen.

Vad är egentligen ett mjällbalsam?

Balsam används efter hårtvätt med mjällschampo. Det fungerar som ett vårdande komplement. Mjällschampots syfte är huvudsakligen att rengöra håret. Det tar bort rester från stylingprodukter och deras avlagringar i hårbottnen. På så sätt förbereder mjällschampot fjällskiktet på den efterföljande vården. Balsamet innehåller vårdande ämnen som försluter fjällskiktet och bevarar fukten. Mjällbalsamet bidrar därmed i hög grad till att skydda håret mot daglig miljöpåverkan, till exempel kyla, värme och solens strålar. Mjällbalsam är särskilt lämpligt för strukturskadat och mycket slitet hår. Efter användning av mjällschampo och hårvatten utgör mjällbalsamet det tredje, viktiga steget i hårvården. Ett kurbalsam är alltid berikat med naturliga proteiner som förbättrar hårets struktur. Därmed kan statisk elektricitet motverkas. Håret får ökad elasticitet, lyster och volym. Mjällbalsam har en antioxidativ och antimikrobiell verkan på hårbottnen.

Så fungerar ett mjällbalsam

Schampon har som regel ett högt pH-värde. Det höga pH-värdet gör att hårstråets yta öppnas under hårtvätten. Ett balsam har däremot ett lågt, och lätt surt pH-värde, och kan därmed sluta fjällskiktet igen efter hårtvätten. Håret får då ökad lyster, blir mer lättkammat och skyddas optimalt mot daglig miljöpåverkan. De vårdande ämnena i balsamet tillför håret ny fukt och bygger upp de skadade ställena med olika proteiner.

Välj rätt balsam som gör håret lättkammat och glänsande

Om håret blir tovigt och svårkammat efter tvätten bör du använda ett balsam som passar till din hårtyp. Balsamet ska alltid anpassas efter den aktuella hårtypen och du kan därmed inte vårda håret för mycket eller försvåra friseringen. Då tynger det inte heller ner håret. Om du har mjäll bör du använda ett balsam som motverkar överdriven mjällbildning. En mycket bra produkt, vars effekt har bekräftats i många undersökningar, är mjällbalsamet från Head and Shoulders.

En frisk hårbotten tack vare hårbalsam från onlinebutiken hos Parfumdreams

Luftföroreningar, stress och hormonella obalanser bidrar inte sällan till en försvagad hårbotten. Synliga tecken på detta är håravfall, klåda och mjäll. I onlinebutiken hos Parfumdreams hittar du balsam från Kerastase. Produkterna i produktfamiljen Kerastase Specifique reagerar på problem i hårbottnen som mjällbildning, gör hårbottnen slät och ger håret ett vårdat utseende. En annan produkt i vår onlinebutik är SP Clearscalp Sham Peeling från Wella. Med detta intensiva kurbalsam mot mjäll motverkas till och med envist mjäll varaktigt. Vid en månads regelbunden användning – ungefär tre gånger i veckan – garanterar produkten att du slipper mjäll i upp till åtta veckor. Applicera balsamet direkt på hårbottnen och massera in det lätt. Skölj ut balsamet noga med vatten efter en kort verkningstid.