Lockar & volym

18 Artikel
20
5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Mer volym till fint hår, spänst och elasticitet till lockar

Alltför fint, tunt hår är ett problem för nästa varannan kvinna. Om ett normalt hårstrå är ca 0,05–0,07 mm brett, så är ett tunt hårstrå bara 0,04 mm eller till och med mindre. Denna hårtjocklek är genetiskt betingad och går inte att ändra på. Människor med tunt hår har ofta fler hårstrån än människor med normalt eller tjockt hår, men hårstråna är så tunna att några tusen extra hårstrån inte påverkar volymen särskilt mycket. Med rätt vårdande produkter är det dock möjligt att ge även fint hår mer volym. Många frisyrer sitter dåligt i tunt hår och faller snabbt samman när de utsätts för fukt. Till skillnad från skadat eller torrt hår är hårstrukturen inte skadad hos tunt hår och det förekommer inga brister som kan avhjälpas med vårdande produkter. Det enda problemet är alltså att håret är för tunt och därigenom har för lite volym och stadga. För lite volym är inte bara ett problem för personer med tunt hår, utan även för personer med naturliga eller onaturliga lockar. Vad tjänar det till att ha de vackraste lockar, om de hänger trött och kraftlöst och helt saknar spänst och elasticitet? En särskild volymgivande hårinpackning kan hjälpa i det här fallet, den stärker håret och ger det ökad fyllighet.

Värdefulla ämnen ger mer volym

Vårdande oljor, fiberproteinet keratin som är hårstråets huvudbeståndsdel, aminosyran kreatin, vitaminer och proteiner – det är det som ingår i den volymgivande hårinpackningen. Håret stärks inifrån och får ökad spänst samtidigt som de vårdande oljorna ger håret en smidig elasticitet. Keratinet stimulerar hårstråets tillväxt och kreatinet, som i människokroppen egentligen används som energiförsörjning i musklerna, tränger in i hårstrået och stabiliserar det. Vitaminer och vårdande ämnen som pantenol och ginkoextrakt ger håret ny volym och fyllighet. Vissa produkter verkar även på hårbottnen och tillför den rikligt med viktiga näringsämnen och mineraler, så att håret kan växa kraftfullt och välnärt. Det är särskilt viktigt att en volymgivande hårinpackning inte tynger ner håret och därmed drar ner det ytterligare. Den volymgivande hårinpackningen ska istället ge ett smidigt och kraftigt hår omslutet med en ultralätt, vårdande skyddsbarriär. Inpackningen ska också stödja håret och ge det lyster och fyllighet.

Mer volym vid regelbunden användning

Hårstråets tjocklek är genetiskt betingad och den volymgivande hårinpackningen kan därmed inte göra håret tjockare, men vid regelbunden användning gör de vårdande ämnena håret kraftigare och starkare och ökar dess elasticitet. Det gör att även tunt hår ser friskt och strålande ut. Även lockiga frisyrer får mer volym. Lockarna blir smidiga och elastiska och får mer spänst. Den volymgivande hårinpackningen bör masseras in i nytvättat, fuktigt hår en gång i veckan. Även hårrötterna och hårbottnen bör behandlas. Låt den volymgivande hårinpackningen verka genom att linda in håret i en uppvärmd handduk, och skölj sedan ut den noga. Framför allt vid fint hår och lockar är det viktigt att det inte finns några rester kvar i håret, eftersom det kan tynga ner hårstråna. Behandla det fuktiga håret mycket varsamt – hårets struktur sväller av fukten och det gör håret ännu mer ömtåligt och känsligt än torrt hår. Gnid inte håret med handduken, utan linda in håret i en handduk och låt det förtorka innan du torkar det helt torrt på ett skonsamt sätt. Använder du en hårfön bör temperaturen vara ljummen eller kall, eftersom värme skadar håret.

Tips på hur du tar hand om håret för att få mer volym

Även om du inte kan göra tunt hår tjockare, hjälper den volymgivande hårinpackningen dig att ge håret ett tjockare och kraftigare utseende. Även lockar får mer stadga, volym och spänst, om du använder en volymgivande hårinpackning regelbundet. Särskilda tips på hur du tar hand om håret hjälper dig dessutom att trolla fram mer volym i lockar och fint hår.

  • Använd alltid vårdande produkter för lockar eller fint hår och välj även stylingprodukter som anpassats efter detta.
  • Både för lockar och fint hår handlar det om att avstå från allt som tynger ner håret. Hit hör schampon och vårdande produkter som innehåller silikon.
  • På fint hår ska balsam endast masseras in i topparna för att inte tynga ner håret vid hårrötterna i onödan.
  • Tunt hår får mer volym om du föntorkar håret med huvudet nedåt eller mothårs. Temperaturen bör högst vara ljummen. Lockar faller vackrast om de lufttorkas.
  • Tunt hår får gärna borstas ofta om det inte är fett. Borstningen rätar upp hårstråna vid hårrötterna och det stimulerar även talgproduktionen i hårbottnen. Borstning av fett hår är tabu av just den anledningen. Det fina håret blir då tungt och ännu hängigare.
  • Lockar bör endast redas ut med en grovtandad kam eller med fingrarna.
  • Det som är bra för den ena, är skadligt för den andra. Fukt bör undvikas i tunt hår, eftersom håret brukar falla samman när det är fuktigt. Lockar kan å andra sidan revitaliseras om du sprutar lite vatten på dem.

Även om lockigt och fint hår har mycket olika behov, är den volymgivande hårinpackningen bra för båda. Använder du den regelbundet och dessutom följer tipsen ovan kommer du att få kraftigt och friskt hår, oavsett om du har lockar eller inte.