Filtrera resultat
Tillverkare
Prisintervall

Deodoranter

Visste du redan Innehåll

Herrdeodorant – medel mot svettlukt och svettfläckar

En av människokroppens livsnödvändiga funktioner är att svettas – kroppen kyls då ned på naturlig väg och utsöndrar giftämnen. Svett under armarna kan dock lukta mycket illa och ge fula svettfläckar på kläderna. För att minska lukten och svettproduktionens intensitet kan du använda en herrdeodorant. Deodorantens doft döljer den karakteristiska svettlukten och svettmängden minskas med hjälp av olika ämnen. Om deodoranten appliceras på morgonen ger den oftast ett effektivt skydd hela dagen.

Att svettas är en livsnödvändig funktion i kroppen

En frisk, vuxen man producerar mellan en till två deciliter svett varje dag. Vid höga temperaturer eller fysisk ansträngning som sport eller annan fysisk aktivitet kan svettmängden bli betydligt högre. Det är helt livsnödvändigt att svettas, eftersom kroppen reglerar temperaturen genom svetten. Svetten på hudens yta avdunstar i den omgivande luften och det ger en svalkande effekt på huden och hela kroppen. Färsk svett på huden luktar ingenting. Den består till största delen av vatten och tillsatser som urinämnen, aminosyror, laktat och socker. Det är först när svetten bryts ned av omgivningsluften som den karakteristiska svettlukten uppstår – och mot den hjälper en herrdeodorant. Det finns olika sjukdomar som förhindrar en naturlig svettproduktion. Hit hör hyperhidros som innebär att kroppen producerar stora mängder svett som utsöndras via huden. Den sortens svett luktar mycket kraftigt och utgör ofta ett stort problem för den drabbade. Lika problematiska är sjukdomar som gör att kroppen inte bildar någon svett alls, för då kan kroppstemperaturen inte regleras på naturlig väg. Även den naturliga svettproduktionen kan påverkas av olika faktorer, och hit hör bland annat:

  • stress, rädsla och fysisk belastning
  • sjukdomar och infektioner
  • idrottsaktiviteter och fysiskt arbete
  • höga omgivningstemperaturer
  • stark mat
  • konsumtion av alkohol, koffein och nikotin.

Olika typer av herrdeodoranter

Du kan köpa herrdeodoranter i olika utföranden. Tillverkarna erbjuder som regel minst en deospray och ett deostift eller roll-on. Deospray för män har fördelen att det kan appliceras snabbt och enkelt eftersom det är flytande. Torka dig noga under armarna när du har tvättat dig eller duschat och spraya sedan deodorant för män. Sprayflaskan fördelar deodoranten optimalt under armarna där den kan utveckla sin verkan. Det finns även deo roll-on för män. Den roterande kulan på ett sådant deo roll-on fördelar deodoranten jämnt under armarna, där det drar in i huden och utvecklar sin verkan. Deodoranten i ett deo roll-on har en mer tjockflytande konsistens än sprayen. Ännu fastare är konsistensen i deokräm och deostift. Dessa herrdeodoranter ska gnidas in i huden under armarna. Det effektiva skyddet mot svettlukt håller som regel hela dagen. Om du tränar under dagen, simmar eller utför ansträngande fysiskt arbete kan det vara bra att applicera deodoranten på nytt efter aktiviteten. Samma sak gäller på varma sommardagar då du svettas mer.

Naturlig och effektiv – herrdeodorant utan aluminium

De flesta herrdeodoranter innehåller aluminium. Aluminiumsalterna täpper till svettkörtlarna under armarna och hämmar på så sätt svettproduktionen markant. Allt fler män vill dock ha en så naturlig deodorant som möjligt och väljer en herrdeodorant utan aluminium. Tillverkare som Biotherm med flera har uppmärksammat denna trend mot det naturliga och har utökat sitt produktsortiment med produkter som inte innehåller aluminium. Produkterna ger ändå ett tillförlitligt skydd mot svettfläckar och svettlukt. Mängden svett som produceras minskas dock inte i herrdeodoranter utan aluminium. Istället döljer doftämnena den egna kroppslukten och avger behagliga doftnyanser. När aluminiumet utesluts behandlas huden på ett skonsamt sätt och de irritationer som kan uppstå om du applicerar deodorant direkt efter att du rakat dig under armarna uppkommer mer sällan eller blir mindre.

Tillförlitligt skydd även vid träning med herrdeodorant med långvarig verkan

Det är viktigt att deodoranten ger dig ett långvarigt skydd när du till exempel tränar och svettas mycket. En annan situation då du behöver en deodorant med långvarigt skydd är på varma sommardagar. Olika tillverkare säljer herrdeodoranter med 48-timmarsskydd. När du har applicerat deodoranten utvecklas effekten under dagen och skyddar dig effektivt mot obehaglig svettlukt under armarna. Istället avges hela tiden en tilltalande doftnot som omger dig med en härlig doft. Doftnotens intensitet ökar när du börjar svettas och utsöndrar svett. För att herrdeodoranten ska kunna vara verksam under så lång tid, får du inte duscha, simma och sedan torka dig så att du torkar bort det. Långtidsverkande deospray eller deo roll-on innehåller särskilda tillsatser som kan förlänga effekten och därmed utöka deoskyddet till upp till 48 timmar.

Kända tillverkare av herrdeodoranter

Många tillverkare av herrparfymer säljer även herrdeodoranter i form av spray eller roll-on. En matchande herrdeodorant innehåller samma doftnyanser som din parfym och det förstärker därmed dofteffekten. Utbudet av herrdeodoranter är nästa lika stort som utbudet av herrdofter. Till de kända tillverkarna hör bland andra Adidas, TNT, Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier, Armani, DIOR, Joop, Davidoff, Hugo Boss och Jil Sander. Det är mycket praktiskt när en parfymtillverkare förutom en matchande deodorant även erbjuder andra vårdande produkter som en serie. Då kan du förutom doft och herrdeodorant även köpa duschgel, kroppslotion och aftershave från samma tillverkare och samma doftserie. Doftnoterna har alltid anpassats efter varandra och du får då en fin och intensiv doftnot som varar hela dagen tack vare de olika vårdande produkterna. Då slipper du dessutom leta efter fina vårdande produkter som har en doftnot du gillar. Har du en parfym du tycker om, kan du utan att bekymra dig om dofteffekten samtidigt köpa andra produkter i hudvårdsserien med den doft du redan tycker om.

Beställ herrdeodoranter online på Parfumdreams.de

Få ett slut på svett under armarna, svettfläckar och svettlukt och välj en fin herrdeodorant från onlinebutiken på Parfumdreams.de som är helt i din smak. Förutom klassiska herrdeodoranter från kända parfymtillverkare säljer vi även långtidsverkande herrdeodoranter och naturliga herrdeodoranter utan aluminium. För att snabbt hitta en herrdeodorant i din smak kan du söka direkt efter produkter från en tillverkare, efter valfria erbjudanden eller efter sortera efter pris och titta på aktuella nyheter bland herrdeodoranterna.