Retinol

Skönhetsmyt eller ett mirakelmedel?

Trött på rynkor, orenheter och pigmentfläckar och vill ha en strålande hy? Då ska du se till att retinol blir en stadig del i din dagliga hudvårdsrutin. Den här aktiva ingrediensen upptäcktes redan 1913, men har först nu tagit ett stort kliv in i skönhetsbranschen. Retinol är en form av A-vitamin som ger en ökad enzymaktivitet, aktiverar celldelningen och cellförnyelsen och minimerar skadorna som de fria radikalerna orsakar på huden. När vi är unga tar kroppen upp A-vitamin via kosten och omvandlar det sedan till retinol. Det översta hudlagret förnyar sig fortlöpande i genomsnitt efter 28 dagar. Med åldern saktar både hudens förmåga att förnya sig och omvandlingen av A-vitamin till retinol av, vilket har att göra med UV-strålningens starka påfrestning på huden. När omvandlingsprocessen med åldern saktar av förlorar huden sin smidighet. Produkter som innehåller retinol, som serum och krämer, är därför ett perfekt hjälpmedel i kampen mot hudens åldrandeprocess.

 

Vilka effekter har retinol i hudvård?

  • Det bästa skyddet mot hudens åldrande är ett solskydd - direkt efter detta kommer retinol.
  • Retinol användes ursprungligen för att behandla akne, men idag hjälper det mot många hudproblem.
  • Retinol är en ren form av A-vitamin, som är en effektiv aktiv ingrediens och som påskyndar cellförnyelsen och stödjer hudens förnyelseprocess.
  • Kroppen omvandlar retinol till A-vitaminsyra och ser till att bindvävscellerna får jobba mer effektivt. Om det finns för lite A-vitamin i huden så avstannar denna effektivitet. Det medför att cellerna kollapsar.
  • Retinol hämmar de enzymer som skadar kollagenet - som är lika viktigt för hudens fasthet.

 

Våra rekommendationer

Ursprung

Retinol är en naturlig form av A-vitamin, som spelar en viktig roll vid uppbyggnaden av hudstrukturen. Det stimulerar kollagenproduktionen och bygger upp en stabil stödvävnad under huden och reducerar på så sätt djupet på rynkorna. Detta får en positiv påverkan på hudens tjocklek och elasticitet och även på huden förnyelse och på hudbilden. Retinol finns även i animaliska fetter, fiskleverolja och grönsaker som innehåller betakaroten och framställs annars bara på syntetisk väg. Det är förbjudet att använda retinol i ekologiska produkter.

Tillämpning

Retinolbaserade produkter ska användas på kvällen, på rengjord hud. När man använder retinol blir huden extra ljuskänslig och sårbar. Därför passar årstiden som vi nu går till mötes extra bra för att förse huden med A-vitamin. Om du ändå föredrar att applicera retinol på morgonen, bör du alltid kombinera det med en kräm med solskyddsfaktor. Huden måste få tid till att anpassa sig efter effekterna av retinol och därför tar det lite tid innan det ger bästa möjliga resultat. En reaktion på huden är normalt, det visar bara att produkten verkar och att du så sakteligen kan säga hejdå till rynkor och fina linjer.

 

Användningstips

Vi rekommenderar en mycket låg retinolkoncentration under de första 6-8 veckorna. Dessa produkter kan du utan problem införliva i din normala fuktgivande hudvård. Retinolprodukter ska du sakta införliva i din hudvårdsrutin Testa först produkten 1-2 gånger i veckan - om det inte uppstår några problem, kan du efter 3-4 veckor använda den oftare. Om för mycket retinol appliceras på huden brukar det synas först efter 2-4 dagar efter appliceringen - ge huden lite tid att reagera på den aktiva ingrediensen och håll koll på resultatet. Vår rekommendation är att applicera retinolprodukterna på kvällen, så att inte den aktiva ingrediensen bryts ner av UV-strålarna. Då hjälper du din hud att återuppbygga sig själv under natten. En viktig sak att tänka på, är att det inte alltid är den högsta koncentrationen av retinol som automatiskt ger bäst effekt.

 

Former av retinol