Inpackningar

262 Artikel
2433
5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Intensivvård för håret: hårinpackning

Vårt hår utsätts varje dag för irritationer och miljöpåverkan. Överdriven UV-strålning, värme och vind under sommarmånaderna och den ständiga växlingen mellan fuktig kyla och torr inomhusluft på vintern sliter hårt på håret, precis som permanent, färgning, föntorkning eller värme från lock- och plattänger. Dessa påfrestningar kan ge upphov till kluvna toppar, frissighet samt torrt och glanslöst hår. Håret förlorar sin spänst och naturliga livlighet och hänger kraftlöst och spretigt. Hår som är så slitet behöver intensiv vård med en hårinpackning som masseras in i håret efter tvätt. Hårinpackningen vårdar håret inifrån, bygger upp det igen, fyller ut kluvna toppar, täpper till porösa brottställen och ger håret ny spänst och lyster. Håret blir smidigt, lättkammat och enklare att forma. Håret blir kraftigare och mer motståndskraftigt och skyddas bättre mot yttre påverkan. Hårinpackningen kan inte bara regenerera håret, utan kan vid regelbunden användning förebygga problem redan innan de inträffar så att håret förblir friskt och kraftigt även när det utsätts för stor belastning.

Så fungerar hårinpackningen

Hårinpackningar innehåller ofta vårdande oljor eller sheasmör. Sheasmör framställs av frukten från det afrikanska karitéträdet och innehåller många ingredienser med läkande och vårdande egenskaper för huden och håret, till exempel E-vitamin, betakaroten och allantoin. Sheasmör hjälper speciellt bra mot torrt hår och hårbotten och förebygger mjällbildning.

Förutom sheasmör ingår det ofta avokadoolja i hårinpackningar. Avokadoolja innehåller många olika vitaminer, bland annat E-vitamin som är viktigt för håret, och den är dessutom rik på kalium, magnesium, fosfor, kalcium och järn. Avokadoolja har en mycket vårdande och återfettande effekt på hårbottnen och gör mycket slitet och sprött hår mjukt och smidigt igen. Avokadoolja omsluter varje hårstrå med en skyddsfilm som skyddar det mot uttorkning och skadlig miljöpåverkan. Även arganolja, jojobaolja, svartkumminolja och andra oljor har en positiv inverkan på huden och håret och ingår därför ofta i hårinpackningar.

Den vårdande hårinpackningen tas upp av håret och de speciella ingredienserna, som A- och E-vitamin, omsluter hårstrået och skyddar det. För att fylla ut och försegla kluvna toppar och porösa brottställen används både moderna vårdande silikonämnen och naturliga ingredienser som honung, ägg, aloe vera och kokosolja. Hårinpackningen skyddar därmed håret inifrån genom att håret tillförs de viktiga vårdande ämnen som det behöver för att vara livligt, mjukt och smidigt. Dessutom skyddar inpackningen utifrån genom att det omsluter hårstrået med en effektiv skyddsfilm och förseglar svaga punkter som kluvna toppar och brottställen. Tack vare den höga kvaliteten och den starka koncentrationen av vårdande ämnen är hårinpackningen en mycket intensiv hårvård. Den stärker håret och håller det friskt även vid kraftiga påfrestningar och ger det lyster och naturlig spänst.

Använd hårinpackningen korrekt

Tvätta först håret noga med ett lämpligt schampo. Applicera sedan hårinpackningen i det nytvättade och fuktiga håret och massera in den väl. Den krämiga substansen ska fördelas väl i hela håret och det gör du enklast genom att fördela inpackningen som ett schampo med händerna, så att hela hårstrået från topparna ända in till hårfästet förses med den vårdande krämen. Du kan även fördela hårinpackningen i håret med en grovtandad kam. Ge särskilt slitna hårpartier extra mycket vårdande kräm. Därefter ska du låta hårinpackningen verka. Hur länge den ska verka varierar mellan olika produkter. Det finns hårinpackningar som bara ska verka en minut, medan andra har en verkningstid på tio minuter eller mer. Det är alltid bra att linda in håret i en handduk så att det hålls varmt.

Med hjälp av värmen kan ingredienserna i hårkuren dra in bättre i håret och håret får då ännu intensivare vård. Skölj ut produkten noga när tiden har löpt ut. Eftersom värme sliter på håret bör du inte skölja håret i varmt vatten. Vattnet ska som mest vara ljummet. Kallt vatten ger till och med håret extra glans. Det gäller även när du tvättar håret med schampo och använder balsam. Särskilt intensiva inpackningar är svåra att skölja ut och måste tvättas ut med schampo när verkningstiden har gått ut. Det finns dock även speciella „leave-in“-inpackningar som appliceras utan att sköljas ut. De ska sitta kvar till nästa hårtvätt. Hårinpackningar som sprayas i håret är mycket praktiska. En hårkur bör användas förebyggande en gång i veckan efter hårtvätten. Då får håret optimal vård och skydd och kan stå emot all miljöpåverkan. Om håret är mycket slitet eller skadat, kan du använda hårinpackningen flera gånger i veckan eller till och med dagligen. Moderna hårinpackningar tynger inte ner håret och kan utan problem användas oftare än en gång i veckan. Du bör dock se till att du använder en hårinpackning som passar till din hårtyp.

Många olika hårinpackningar för alla hårtyper

Hår är inte bara hår och därför finns det många olika hårinpackningar som anpassats efter de olika hårtyperna och deras behov. Förutom basic-hårinpackningar för normalt, friskt hår finns det hårinpackningar för torrt hår, för uppbyggnad och reparation av håret, för färgat hår, för lockigt hår och för tunt hår. Ett fint, slätt hår har till exempel andra behov än tjockt och lockigt hår. Därför är det viktigt att du alltid väljer rätt hårinpackning för din hårtyp. Urvalet är mycket stort och du kan enkelt hitta en inpackning som passar din hårtyp. Färgat hår, permanentat hår och hår som utsätts för stora påfrestningar genom styling eller miljöpåverkan, behöver annan vård än friskt och obehandlat hår som inte belastas lika hårt. Därför finns det hårinpackningar som skräddarsytts speciellt för olika hårproblem. Det är framför allt torrt och skadat hår som mår bra av en regelbunden hårinpackning.

Håret tillförs fukt, vårdande oljor och vitaminer och förses med nödvändiga näringsämnen som regenererar det. På så sätt kan även torrt och stripigt hår bli mjukt och smidigt igen och bli av med den trista frissigheten. Det är framför allt de så kallade „leave-in“-inpackningarna som inte ska sköljas ut som får det rufsiga, skadade och bångstyriga håret att åter blir en vackert slät frisyr. Kluvna toppar i skadat hår blir mjuka och släta och porösa brottställen repareras, så att du inte längre behöver skämmas över ditt slitna hår. En hårinpackning ger fint hår ökad volym, livlighet och spänst och får det att stråla med naturligt svallande rörelser. Hårinpackningar för lockigt hår innehåller extra lätta vårdande oljor som ger mycket spänst och perfekt definition till lockarna. Hårinpackningar för färgat hår ger håret extra vård och ger färgen ökad lyster och hållbarhet.

Tips på hur du använder hårinpackningen

Den krämiga, vårdande hårinpackningen har många fördelar på lut och kan användas som en snabb hjälp i många situationer. Det finns också några tips du kan tänka på när du använder inpackningen som gör att du kan få ut ännu mer av den vårdande krämen.

  • Snabb hjälp till stripiga, frissiga toppar: ta en liten klick inpackning i händerna och fördela det i topparna. Då kan du snabbt släta till och tämja håret i topparna – en snabb och bra lösning de sista dagarna innan du ska gå till frisören.
  • Är håret mycket tovigt kan du fördela lite hårinpackning i hela håret för att släta ut det och göra det lättare att styla. Det är den perfekta nödlösningen till frisyrer med fläta eller hästsvans när det måste gå snabbt.
  • Hårinpackningen har en mycket intensiv verkan om du låter den sitta i hela dagen eller över natten. Då hinner extra mycket vårdande ämnen tränga in i håret. Linda bara en handduk om håret som en turban och låt inpackningen verka. Den här metoden är perfekt för en skönhets- och wellnessdag hemma.
  • Handduksmetoden som gör att inpackningen verkar bättre, och ännu effektivare blir det om du använder en uppvärmd handduk.
  • Ju finare hår du har, desto mindre olja bör inpackningen innehålla.
  • Fuktigt hår är mycket känsligt, men om du applicerar en liten klick hårinpackning i håret innan du tvättar det, klarar det känsliga håret tvätten bättre och blir inte lika urlakat.
  • Det är framför allt hårinpackningar med koncentrerade fettsyror från nötter, som kokosolja och mandelolja, som kan tränga in djupt i håret och revitalisera det på djupet.
  • Återfettande hårinpackningar med vårdande oljor åtgärdar inte bara hårproblem utan även torr hårbotten med mjäll och klåda.

När du använder rätt hårinpackning regelbundet förblir håret sunt, smidigt och kraftigt. Hår som skyddas på detta sätt kan inte längre skadas av färgning, permanent, stylingprodukter och miljöpåverkan.