Eyeliner

242 Artikel
3629
4,5/5 baserat på alla kundbetyg
Visste du redan Innehåll

Perfekt ögonmakeup med kajalpenna och eyeliner

Helt oumbärlig för en uttrycksfull ögonmakeup: det perfekta kajalstrecket. Eyeliner och kajalpenna är produkter som säkert varenda kvinna har i sin sminkväska. Antingen det används på övre eller nedre franslinjen eller ramar in hela ögat – diskret eller kraftigt – så är möjligheterna många om du vill framhäva ögat med kajalpenna eller eyeliner. Framför allt eyelinern finns i många olika former. Målet är alltid att skapa den raffinerade linjen längs ögat som ger blicken det lilla extra. Men vad skiljer kajalpennan från eyelinern?

Kajalpenna och eyeliner – skillnader

Kajalpenna, även kallad kohlpenna eller kajaleyeliner, ser faktiskt ut som en penna i trä, precis som en färgblyerts. Därför ska den också vässas, men du bör använda en speciell makeupvässare. Även konsistensen påminner om en mjuk penna. En kajalpenna kan användas för att rita ett streck på ögonlocket, direkt över de övre ögonfransarna, eller under ögat. Kajalpennan ritar en mjuk och diskret linje. Strecket blir ännu mjukare om du suddar ut det lätt med fingertoppen efteråt. Det är perfekt för de hemlighetsfulla sotade ögonen. Kajaleyelinerns konsistens gör dock att den inte har så lång hållbarhet. Men den kan användas på många olika sätt. På den nedre ögonkanten kan den nämligen både målas utåt, längs ögonfransarna, och på den smala inre ögonlockskanten. Eftersom den här delen av ögat är fuktig, kallas det även för vattenlinjen. Kajalpennan är enkel att använda och kräver inte så mycket övning. Då är det svårare att dra strecket med en eyeliner. Här måste kvinnan vara skicklig och stadig på handen. Det finns dock många olika sorters eyeliner. Produkterna har olika form, ska användas på olika sätt och även utseendet på det färdiga strecket skiljer sig åt. Här är en översikt över de tre viktigaste eyelinertyperna:

 • Flytande eyeliner: kallas liquid liner på engelska. Precis som mascara säljs den i en liten flaska fylld med färg. Där mascaran har en borste, sitter det istället en liten pensel på eyelinern eller en fin filtspets som strecket ska appliceras med. De flesta kvinnor behöver öva några gånger innan de kan dra det perfekta strecket med flytande eyeliner. I gengäld är detta streck mycket intensivt, glansigt och hållbart.
 • Eyeliner Pen: Den här varianten fungerar som en filtpenna. Färgen kommer från ett slags stift inuti eyelinern. Många kvinnor tycker att det är lättare att dra ett precist, perfekt streck med eyelinerpennan. Jämfört med den flytande eyelinern blir resultatet något mattare.
 • Gel Eyeliner: Finns i två former. Den vanligaste gel-eyelinern säljs i en liten färgburk, och appliceras med en separat pensel. Fördelen är att du själv kan välja vilken applikator du vill använda. Gel-eyelinern finns i olika färgnyanser och konsistenser, från flytande till krämig. Som alternativ finns det en gel-eyelinerpenna. Denna penna har samma gelkonsistens, men har redan en applikator. Vissa gel-eyeliners kan även användas i ögats vattenlinje.

Eyeliner finns givetvis i olika färger och styrkor samt som vattenfast produkt, så att alla kvinnor kan hitta en eyeliner som passar till det aktuella tillfället.

En tillbakablick på kajalens och kajalstreckets historia

Att rama in ögat är en makeupritual med långa traditioner. Strecket var mycket utbrett i framför allt Indien och forntida Egypten. Det mest kända exemplet från den tiden är väl Kleopatra med sina kattögon. Även Nefertiti och Tutankhamon ramade in ögonen med färg. Den svarta färgen kom på den tiden oftast från kol, men även blyhaltiga ämnen användes. Idag är det mest kvinnor som pryder sig med ett kajalstreck, men på den tiden målade även männen ögonen. Kajalstrecket målades delvis även av praktiska, religiösa eller rituella skäl. Det skulle bland annat skydda ögat mot intensiv solstrålning eller mot det onda ögat. På 1920-talet blev det klassiska kajalstrecket på det övre ögonlocket högsta mode i västvärlden. Det är modernt än idag. På 1950- och 1960-talet var det mycket populärt att dra kajalstrecket över ögonlocket och ut mot tinningen som en vinge. En känd person som använde den looken var sångerskan Amy Winehouse. Kajalpennan är ett sminkredskap som har använts av kvinnor i alla tider. På 1980-talet förstärktes uttrycket med ytterligare ett streck längs ögats vattenlinje. I olika subkulturer, till exempel bland gothare och punkare, var och är kajalen fortfarande en viktig del av den scentypiska makeupen. Idag har vi ett otroligt utbud av olika produkter som består av vegetabiliska oljor, vaxer och andra ingredienser. Det finns så många produkter att det kan vara svårt att välja – kajaleyeliner, kajalpenna, flytande eyeliner eller eyelinerpenna. Kosmetikbranschen lanserar ständigt nya, förbättrade produkter på marknaden. Tack vare denna mångfald är det lätt att experimentera med olika utseenden. Allt är möjligt – antingen du vill ha ett diskret streck till dagmakeupen eller en dramatisk markering av ögonen till den glamourösa festen. Förutom den svarta klassikern lönar det sig att prova andra färger, som bruna, grå, gröna eller blå nyanser.

Sminktips för kajal och eyeliner

Kajal:

 • En ljus kajalär särskilt bra om du vill att ögat ska se större ut. Applicera bara en vit eller krämfärgad kajalpenna på vattenlinjen.
 • Använder du en mörkare kajal på vattenlinjen ser ögat mindre ut. Blicken blir då synnerligen intensiv och mystisk. Men alla kvinnor vet vad som klär dem bäst.
 • Det är hur enkelt som helst att dra ett diskret streck med en kajaleyeliner. Dra bara ett streck längs franslinjen i önskad bredd. Du kan utan problem stanna upp flera gånger och dra strecket bit för bit.
 • Till förföriska sotade ögon ska kajaleyelinern dras i ögats övre och nedre del. Om du drar med fingret efteråt tonas färgen ut, så att du får den önskade sotade effekten.
 • Genom att lägga lite ögonskugga i samma nyans över kajalen kan du fixera kajalen på huden. Du kan även använda transparent puder eller en speciell Eyeshadow Base. Då håller ögonmakeupen betydligt längre, även om det är varmt och fuktigt.

Eyeliner:

 • Du måste hålla handen så stadig som möjligt för att strecket ska bli rakt. Om det är första gången du ska måla strecket, rekommenderar vi att du sitter ner och stöttar armbågen i bordet.
 • Med lite övning kan du måla det perfekta strecket. Förtvivla alltså inte, och ge inte upp. Prova att måla några gånger på handryggen, så att du får till rätt välvning.
 • Ha alltid en bomullspinne till hands, så att du kan korrigera färg som hamnat fel.
 • Du kan dra strecket i etapper även med eyelinern. Dra först en kort linje över mitten på ögat, nära ögonfransarna. Fortsätt sedan dra strecket ut till båda sidorna tills det är färdigt och har önskad form. Du kan även måla punkter i små avstånd längs franslinjen som du sedan förbinder till ett streck.
 • För att slippa oönskade ojämnheter i strecket kan du dra lätt i ögonlocket med den lediga handen. Det gäller framför allt om du har mogen hud.
 • Beroende på vilken produkt du använder är det viktigt att arbeta snabbt och så precist som möjligt. När eyelinern har torkat går det inte att ändra strecket. Flytande eyeliner torkar inte lika snabbt, så här har du gott om tid på dig att korrigera.