The Different Company

Namnet säger allt

När varumärket The Different Company grundades år 2000 gav det anspråk på att vara något helt annorlunda än alla andra. Man ville skapa helt nya dofter samtidigt som man ville gå helt andra vägar än de andra på marknaden. Därför tillverkas inga parfymer från The Different Company med syntetiska doftämnen. Frånsett att man vill vara annorlunda, vill man nämligen också bevisa att de naturliga dofterna fortfarande är de som är mest aromatiska, starkast, attraktivast och mest värdefulla. Desutom blir varje eau de parfum unik. Naturliga ingredienser reagerar nämligen helt annorlunda på huden än syntetiska ämnen gör. Därför doftar en och samma doft annorlunda till och med på tvillingar. Det är också huvudorsaken till att The Different Company medvetet avstår från att dela upp dofterna i olika kön. Det är till syvene och sist ett känt faktum att kvinnor gärna tar till herrdofter medan männen tycker att damparfymer är mycket aromatiska. Så varför helt enkelt inte avstå från att dela in parfymer i herr och damparfymer och istället låta bärarna själva bestämma vilken parfym de gillar? Och framgången visar att det annorlunda företaget gjorde rätt.

Visste du redan Innehåll

The Different Company Parfum: Två fransmän uppfinner parfymvärlden på nytt

The Different Company (TDC) lever verkligen upp till sitt namn: Det finns inga herr- och damdofter, bara unisexdofter, och det finns ingen uppdelning mellan eau-de-parfum och eau-de-toilette. De fastställda koncentrationerna ignoreras helt enkelt. Istället rekommenderar Greenpeace parfymhuset. Vad var det som gick rätt?

TDC unnar sig lyxen „att vara annorlunda”

År 2000 grundade Jean-Claude Ellena och Thierry de Baschmakoff företaget i Paris. Kort därefter gick Luc Gabriel in i företaget. Målet för de tre var att utveckla verkligt lyxiga dofter, åtföljt av deras slogan „den absoluta lyxen är att vara annorlunda”.

The Different Company unnar sig lyxen att „vara annorlunda” på så sätt att företaget enbart använder sig av naturliga och högkoncentrerade ämnen när de tillverkar sina dofter. Syntetiska dofter och djurförsök är helt förbjudna. Den här inställningen imponerade på miljöorganisationen Greenpeace och de valde därför att rekommendera företaget.

Det speciella med naturliga ämnen jämfört med syntetiska är att de utvecklar sig olika hos olika människor. Därför finns det ingen mening med att tillföra naturliga ämnen ett visst kön. Och uppdelningen mellan eau-de-parfum och eau-de-toilette finns inte hos The Different Company eftersom man inte vill komma med några riktlinjer. De förverkligar hellre sina egna visioner och doserar de högkoncentrerade naturliga doftämnena utifrån deras kvalitet. Koncentrationen på TDC:s dofter ligger i snitt på mellan 4 och 12 procent. I motsats till många andra dofter, som ofta består av en blandning av många doftämnen, har TDC:s dofter en „huvudingrediens”, en blomma eller en rot som sätter temat. Ibland kläs detta doftämne in av andra.

2004 kallades grundaren Jean-Claude Ellena till lyxvarutillverkaren Hermès som husparfymör. Han överlämnade företagsledningen till sin dotter Céline Ellena, men arbetar fortfarande som parfymör för The Different Company. De ovanliga flaskorna bär Thierry de Baschmakoff ansvaret för.

Vem är Jean-Claude Ellena?

Jean- Claude Ellena har även kallats „dofternas Mozart”. Grundaren av TDC och den tidigare Hermès-näsan föddes 1947 i dofternas huvudstad, Grasse. Även hans far var parfymör, men för Jean-Claude Ellena såg den yrkesmässiga framtiden länge mörk ut. Dagens parfymörstjärna och författare („The Diary of a Nose: A Year in the Life of a Parfumeur”) var så dålig i skolan att hans pappa tog honom därifrån innan han gått färdigt. Därefter arbetade Jean-Claude Ellena som assistent i parfymindustrin. Först efter att han träffade sin blivande hustru, Irlandsfödda Susannah, tog han tag i sitt liv. Genom sin fru, som fortfarande efter 50 års äktenskap följer med honom på alla resor, och hennes familj dök han in i konstens och litteraturens värld. Han hittade svaren på sina livsfrågor.

1968 påbörjade han en utbildning hos den schweiziske doftspecialisten Givaudan. Till skillnad från många andra i parfymbranschen, som ständigt blandar nya parfymer och aldrig uppmärksammas, hade han turen eller talangen att strax väcka uppmärksamhet med en ovanlig doftblandning. 29 år gammal komponerade han sin första succéparfym, First, för diamanthandelsfirman Van Cleef & Arpels. Strax skapade han dofter även för Cartie, Armani och Yves Saint-Laurent. 1992 gick han över till det tyska företaget Haarmann & Reimer, idag känt som Symrise, där han stannade tills han startade sitt eget företag. Från 2004 till 2015 arbetade han som chefsparfymör hos Hermès. Numera njuter han av livet som pensionär.

Hans kännetecken var alltid att han i sitt arbete och i sina dofter alltid fokuserade på det väsentliga. Många av hans parfymer har bara tio ingredienser. Som jämförelse: På 70-talet sa man att en doft bara kunde bli bra om den hade över 400 doftämnen i sig.

Jean-Claude Ellena funderar vid varje kreation först på ett tema, en berättelse som han vill berätta. Ofta skriver han till och med en liten novell – skapar en miljö, växter, atmosfärer och stämningar som ska ingå. Först därefter börjar han arbeta med enskilda ingredienser och formler. Idag anses han vara en av världens bästa parfymörer och står längst fram i haute couturen.

Dofterna från The Different Company

 • Pure eVe
 • Sel de Vetiver
 • Sublime Ballkiss
 • Le 15
 • Oud Shamash
 • Oud for Love
 • Tokyo Bloom
 • I miss Violet
 • Osmanthus
 • Bergamotte
 • Limon de Cordoza
 • Oriental Lounge
 • Une Nuit Magnetique
 • Bois d'Iris
 • Un Parfum des Sens & Bois
 • Un Parfum d'Ailleurs & Fleurs
 • Un Parfum de Charmes & Feuilles