Mark Birley Parfym

Exklusiva herrdofter för särskilda behov

Den som letar efter en unik herrdoft bör lukta på en parfym från Mark Birley. De extravaganta dofterna For Men och Charles Street uppfyller de krav du ställer på utsökta herrdofter. De enkla men samtidigt imponerande flaskorna framhäver doftkreationernas maskulina elegans. För den moderna mannen förkroppsligar parfymen från det brittiska lyxmärket karisma, stil och elegans.

Från nattklubben till de exklusiva dofternas stora vida värld

Mark Birley föddes 1930 och gifte sig 1954 med den vackra Annabel Vane-Tempest-Stewart. Kärleken till sin hustru uttryckte han bland annat genom att uppkalla sin legendariska nattklubb efter henne. Annabel's på Charles Street i det exklusiva stadsdelen Mayfair i London var en känd adress. Nattklubben besöktes av prominenta gäster, bland andra prins Charles. Mark Birley hade dock ytterligare en stor kärlek, nämligen kärleken till exklusiva dofter som fick honom att anlita en av de bästa parfymörerna, Pierre Bourdon, som utvecklade For Men. Doften lanserades 1996, till att börja med endast för en utvald kundkrets. År 2010 lanserades doften Charles Street. Vid det här laget är de lyxiga herrdofterna tillgängliga för alla i begränsad upplaga.

Visste du redan Innehåll

Mark Birley: Han ägde världens mest elitistiska nattklubb, men kunde inte rädda sina söner

Mark lämnade efter sig två storslagna dofter och en legendarisk och snuskigt dyr nattklubb som frekventerats av otaliga stjärnor, kändisar och kungligheter. Men mot slutet av sitt liv var Mark Birley framförallt märkt av två stora personliga tragedier.

Blivande miljonär skippade studierna

Mark Birley föddes i maj 1930. Hans fullständiga namn var Marcus Lecky Oswald Birley Hornby, men alla kallade kände honom enbart som Mark Birley. Denne engelsman skickades till Eton där det snart visade sig att han hade ärvt sin fars, en känd porträttmålares, konstnärliga talanger. Han var en begåvad tecknare. Men hans karriärdrömmar pekade i en annan riktning. Han började studera filosofi, politik och ekonomi, men körde i flera prov och hoppade till slut av studierna helt.

Birley grundar den första „medlemsnattklubben”

Istället lät han 1963 på Charles Street i centrala London grunda sin legendariska nattklubb som fick sitt namn efter hans älskade hustru: Lady Annabel Vane-Tempest- Stewart. Paret hade gift sig 1954. Hans klubb var då den första i sitt slag, för det handlade om ett exklusivt diskotek endast öppet för medlemmar. Tanken bakom det hela var att skapa ett diskret festställe för den brittiska societeten och kändisvärlden. Att Birley hade näsa för affärer framgick av hur snabbt landets blåblodiga, stenrika och framgångsrika personer hade anmält sig som medlemmar i klubben. Det dröjde inte länge förrän även den engelska kungafamiljen hörde till de celebra gästerna. Till exempel sågs prins Charles ofta frekventera klubben.

Från och med 1972 började affärsmannen bygga ut sitt företag. Han öppnade „Mark's Club” liksom även flera hotell, restauranger och barer.

Förrymd tiger attackerar Birleys son

Paret Birleys hade visserligen tre barn, men äktenskapet var dessvärre trots det ändå olyckligt. Annabel inledde en relation med en av Mark Birley bästa vänner, Sir James Goldsmith, och så småningom gifte hon sig med honom. 1975 blev skilsmässan officiell. En av sönerna, Robin, attackerades och dödades av en förrymd tiger under ett besök på en väns privatzoo. Parets andra son, Robert, försvann i Togo 1986. Hans försvinnande har visserligen aldrig blivit helt uppklarat, men allt tyder på att han inte längre är i livet. Kvar blev endast dottern India Jane som valt att gå in faderns företag och göra affärer tillsammans med honom.

Parfymen „Mark Birley Men”

1996 lanserade affärsmannen sin första serie med herrdofter, „Mark Birley Men”, som han hade komponerat tillsammans med Frédéric Malle samt den berömde parfymören Pierre Bourdon. Pierre Bourdon hade tidigare arbetat både för Yves Saint Laurent och Davidoff. Under 18 månader arbetade dessa tre män med utvecklingen av denna doft, vilken ursprungligen var avsedd enbart för Annabels medlemmar. Men efterfrågan var så stor att Mark Birley till slut även lanserade doften i begränsad upplaga på den fria marknaden.

I enlighet med Mark Birleys önskemål är detta en doftkomposition som både innehåller de traditionella essenserna hos en eau-de-parfum liksom även samtida trender. I doften används bergamott, mandarin, muskot, lime, sandelträ och vetivergräs.

2007 drabbades Mark Birley av ett slaganfall och avled vid 77 års ålder.

2010 lanserades till mångas förvåning en andra doft i serien, parfymen „Charles Street”.

Skönheterna i familjen Birley

Mark Birleys syster, Maxime de la Falaise, var en firad fotomodell på 50-talet och hennes dotter, Loulou de la Falaise, var, enligt den berömde modeskaparen Yves Saint Laurent själv, dennes musa. De båda lärde känna varandra på ett disco i New York och Loulou de la Falaise tvekade inte länge innan hon var redo att följa designern till Paris. Det var början på ett samarbete som varat i flera årtionden.

Mark Birleys parfymkreationer i överblick

  • Mark Birley Eau de Toilette Spray Men
  • Mark Birley Deodorant Stick Men
  • Mark Birley Eau de Parfum Spray Charles Street
  • Mark Birley After Shave Balm Men
  • Mark Birley Shower Gel Men

Visste du?

Vad står ordet „balm” för i „After Shave Balm”?

„Balm” är ett engelskt ord och betyder „Balsam”. Med andra ord betyder „After Shave Balm” ungefär „balsam efter rakningen”. Medlet hjälper huden, som blivit irriterad av rakningen, att lugna sig igen.