Balmain

Pierre Balmain var en fransk modeskapare som öppnade sitt första egna modehus i slutet av andra världskriget. Han fick denna möjlighet tack vare sin vänskap med författaren Gertrude Stein, som stöttade honom ekonomiskt. På femtiotalet blev designern världskänd med sina kollektioner. Dåtidens stilikoner som Brigitte Bardot, Marlene Dietrich och Katherine Hepburn klädde sig i hans kreationer, och även högtstående personer som drottning Sirikit av Thailand tillhörde hans kundkrets. Enligt honom själv ansåg Balmain inte att kläder, skor eller accessoarer var det viktigaste för en elegant utstrålning, en bra parfym var minst lika viktig. Därför kände han sig år 1946 inspirerad till att skapa sin allra första doft: Elysées 6483, namngiven efter telefonnumret till hans modebutik. Han skapade bara parfymer som han föreställde sig skulle bäras av kvinnor som utstrålar en viss diskretion och som skapar ett oförglömligt minne varje gång man träffar henne, tack vare doften hon bär. Än i dag står namnet Balmain för en diskret elegans och det franska "savoir vivre". Med sina kreationer skapade Balmain utan tvekan en ny bild av den stilsäkra kvinnan i de fina kretsarna, en bild som även delades av Karl Lagerfeld som var lärling hos Balmain.

Visste du redan Innehåll

Dofternas haute couture:

Balmains parfymer hör till de mest exklusiva franska dofterna. Dessa har skapats av den franske modeskaparen Pierre Alexandre Claudius Balmain. Modekungen grundade sitt märke 1945. Märket levde vidare även efter hans död 1982 och räknas än idag till ett av de kändaste husen när det gäller haute-couture.

1946 skapade Pierre Balmain sin första damparfym. Tre år senare lanserade han sin första herrdoft „Eau de Verbeine-Citronelle”. De doftkreationer som du hittar i vårt parfymeri är klassiker från huset Balmain. De framställs i stor utsträckning fortfarande i enlighet med Pierre Balmains originalutkast. En del av hans parfymer produceras dock inte längre. I centrum för Pierre Balmains skapande stod modet, vilket sålde mycket bra både i Europa och i USA, framförallt på 50-talet.

Även den kände tyske modedesignern Karl Lagerfeld gick i lära hos Pierre Balmain. Men även om Balmains huvudsakligen arbetade som modedesigner, skapade han under sin karriär dofter som återspeglar atmosfären i hans modekreationer. För att göra det samarbetade han med välrenommerade parfymörer som omsatte hans idéer till nya dofter. Till hans mest kända damdofter hör klassikern „Jolie Madame”. En mycket älskad doft bland kvinnor är även „Ambre Gris” som lanserades 2008. I den blandas kryddig ambra med pudriga nyanser.

Den perfekta damdoften kommer från huset Balmain

När det gäller damdofter bjuder huset Balmains sortiment på ett mycket stort spektrum. Du kan garanterat hitta en parfym som tillfredsställer dina doftpreferenser. Om du föredrar mycket sensuella och blommiga dofter, rekommenderar vi „Ivoire”. Parfymen påminner om känslan du får under skogspromenad en vacker vårdag när de första blommorna slagit ut. Blommiga komponenter, som liljekonvalj och nejlika, ger en harmonisk och ljuv doft. Balmain-doften „Vent Vert” har däremot en friskt fräsch framtoning. Det är toppnotens limeessenser som ger den dess fräscha intryck. Mossa bildar basnoten som skänker parfymen en viss tydlighet. Därför bärs „Vent Vert” ofta av självsäkra och moderna kvinnor. Kvinnor som lägger stort värde vid sin kvinnlighet bär med fördel eau-de-toilette-sprayen „Eau D'Ivoire”. Vinbär och magnoliaextrakt gör denna parfym till en äkta klassiker för kvinnor. Patchouli och doftbuske ger de speciella skira noter som ackompanjerar doften.

Balmains herrdofter

När det gäller herrdofterna intar „Homme” förstaplatsen. Parfymen är en tidlös sammansättning för den starke mannen som värdesätter exklusivitet och manlighet. I doften kan man ana kärva nyanser som saffran och muskot. Även cederträ och mossa ger parfymen den speciella maskulina noten. Doftens mjukare sidor består däremot av äpple och viol vilket ger parfymen exakt rätt mått av fräsch tidlöshet. Eau de toilette-sprayen „Monsieur Balmain” är ytterligare en doft för män. Dess blandning av fruktiga element som citron och mynta tillsammans med kärva kryddor som peppar och mysk ger parfymen en mycket extravagant doft som framkallar beundran hos omgivningen. Parfymsprayen „Carbone” är en pikant kryddig doft. Den intensiva aromen ger doften en dunkel och hemlighetsfull utstrålning. Den svala kreationen ser vid en första blick relativt enkel ut, presenterad i den puristiska flaska som är så typisk för Balmain.